اگر قبل از زمان عادت ماهانه مثلا 4 روز قبل فقط یک یا دو بار لکه های خون دیده شود ولی این مورد قطع شود تا 4 روز بعد که موعد عادت ماهانه است خون ریزی شروع شود، وظیفه زن چیست؟
پرسش
اگر قبل از زمان عادت ماهانه مثلا 4 روز قبل فقط یک یا دو بار لکه های خون دیده شود ولی این مورد قطع شود تا 4 روز بعد که موعد عادت ماهانه است خون ریزی شروع شود، نماز و روزه ی آن 4 روز به چه نحوی است و آیا غسل خاصی دارد و زمان عادت ماهانه از شروع لکه بینی محاسبه می شود و یا از شروع خونریزی؟ و غسل حیض در این حالت چه زمانی باید انجام شود؟
پاسخ اجمالی

توجه به این نکته لازم است که، مدّت حیض  کمتر از سه روز و بیشتر از ده روز نمى ‌شود و اگر مختصرى هم از سه روز کمتر باشد، حیض نیست.[1] پس اگر لکه‌های خون قبل از دوران عادت ماهانه در سه روز مستمر نبوده است حکم حیض را ندارد و استحاضه است. که برای آگاهی بیشتر در این زمینه به نمایه 2692 (سایت: 2928)، شرائط یائسگی در زنان و احکام مستحاضه مراجعه نمایید.

با این حال برخی از فقها[2] در فرض سؤال، احتیاط نموده و می گویند در زمان مذکور (چند روز قبل از شروع خونریزی) آنچه که بر حایض حرام است را ترک کند و وظایف مستحاضه را نیز انجام دهد.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [3]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگر لکه‌های خون قبل از دوران عادت ماهانه در سه روز مستمر نباشد حکم حیض را ندارد و استحاضه است. برای آشنایی با احکام استحاضه به رساله امام خمینی « رضوان الله تعالی علیه» مراجعه کنید؛ و غسل حیض پس از پایان عادت ماهانه انجام می شود.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر لکه های دیده شده خون باشند شما استحاضه بودید و احکام استحاضه بر شما جاری است. و اگر در خون بودن لکه ها شک داشته باشید وظیفه ای ندارید.

در این حالت بعد از اتمام عده باید غسل حیض انجام دهید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که تا سه روز ادامه پیدا نکند در حکم استحاضه است و باید به وظیفه مستحاضه عمل نماید.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در آن چهار روز باید عمل به احکام مستحاضه کند و چون استحاضه احکام خاصی دارد و در بعض اقسام آن غسل لازم است می تواند به رساله توضیح المسائل مراجعه و بعد از تشخیص آن قسم که به آن مبتلی شده عمل به وظیفه کند و زمان عادت ماهانه در فرض سؤال از شروع خونریزی است پس اگر تا ده روز یا کمتر ادامه داشت وقتی قطع شد باید غسل حیض بجا آورد و اگر از ده روز گذشت بمقدار همیشگی، حیض قرار دهد و غسل حیض کند و زائد بر آن استحاضه است که حکم آن گفته شد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

اگر دو یا سه روز زودتر از زمان عادت خون دیده شود به گونه ای که عرفاً گفته شود عادت جلو افتاده، حیض محسوب می شود. در غیر اینصورت بنا بر احتیاط در زمان مذکور بین تروک حیض و افعال استحاضه جمع کند.

[1]. امام خمینى، توضیح المسائل ( محشّٰى)، محقق، مصحح، بنى هاشمى خمینى، سید محمد حسین، ج 1، ص 254، م  440، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2].آیت الله نوری هموانی.

[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.