کد سایت fa2753 کد بایگانی 2629 نمایه نماز اول وقت و خواب بین الطلوعین
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|گوناگون
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
نماز در اول وقت بهتر است یا نخوابیدن بین الطلوعین؟
پرسش
بنده کارمند اداره ای هستم که ساعت شروع کارش طوری است که اگر بخواهم نماز صبح را اول وقت بخوانم بایستی بعد از آن استراحت کنم که ظاهراً خواب بعد از نماز صبح کراهت دارد و اگر بخواهم بعد از نماز نخوابم بایستی نماز را آخر وقت بخوانم. به نظر شما کدام روش را انتخاب کنم یا اگر روش بهتری دارید پیشنهاد بدهید؟
پاسخ اجمالی

پیش از هر چیز لازم است به نکته ای توجه بفرمایید:

خوابی که موجب کراهت است خواب بین طلوعین است خواه بعد از نماز صبح باشد یا قبل از آن، از این رو مطابق سؤالتان، شما در هر دو فرض مرتکب کراهت شده اید زیرا بین طلوعین را در خواب بودید.

بنا براین؛ می توان به راحتی نتیجه گرفت که فرض اول از جهاتی ارجح است؛ زیرا نماز در اول وقت خوانده شده، ولی در فرض دوم، نماز در اول وقت اقامه نشده است، و مسلماً مقداری از بین طلوعین را نیز خواب بوده اید؛ زیرا از اول وقت نماز صبح؛ تا زمانی که شما در انتهاء وقت نماز خوانده اید، مقداری از بین طلوعین است که شما خواب بوده اید، یعنی هم نماز را اول وقت نخوانده اید و هم ما بین طلوعین را خواب بوده اید! از طرفی روایات مربوط به فضیلت اقامه نماز در اول وقت بسیار زیاد است[1] به طوری که در بعضی از روایات، فضیلت خواندن نماز در اول وقت؛ بر خواندن آن در غیر اول وقت، مانند فضیلت آخرت بر دنیا شمرده شده است.[2]

اما در پاسخ به روش بهتر یا بهترین روشی که ارائه آن را از ما خواسته بودید، باید گفت: خواندن نماز در اول وقت و بیدار بودن بین طلوعین در صورت امکان بهترین روش است، به خصوص در زمستان که فاصله بین اول وقت و طلوع آفتاب کمتر است ، البته این در صورتی است که با توجه به زمان کار شما چنین چیزی امکان پذیر باشد و در غیر این صورت روش اول از اولویت برخوردار است.

[1] حرعاملی، محمد بن الحسن، وسائل الشیعه، ج 4، ص 118، باب استحباب الصلاة فی اول الوقت.

[2] همان، ص 143.