آیا با پولی که با عقد مضاربه از بانک دریافت می‌کنم؛ می‌توانم در بورس سرمایه‌گذاری کرده و با اصل و سودش منزلی بخرم؟ نماز در این منزل، چه حکمی دارد؟
پرسش
پدر من بنا به درخواست من (با فاکتور صوری خرید اقلام) از بانک وام مضاربه دریافت کرد. بنده این پول رو در بورس سرمایه‌گذاری کردم و قصد دارم با سود آن خانه بخرم و کمک خرج زندگی‌ام باشد، ضمناً من در موعد مقرر وام‌هایم را با سود مد نظر بانک تسویه می‌کنم، آیا نماز خواندن در آن خانه ایراد دارد؟
پاسخ اجمالی
مصرف وام دریافتی از بانک در غیر مورد توافق بین مشتری و بانک بنابر نظر برخی مراجع تقلید موجب ضمان است که برای تصحیح آن باید به مسئولان مربوطه مراجعه شود. البته اقامه نماز در خانه مذکور بلا مانع است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
پول‌هایى که بانک‌ها مى‌پردازند غالباً وام(قرض) نیست، بلکه تحت عنوان یکى از عقود اسلامى از قبیل جعاله، مشارکت، مضاربه و امثال آن مى‌باشد. بنابراین، گیرنده پول فقط طبق همان قراردادى که منعقد کرده حق تصرّف دارد وگرنه تصرّف غاصبانه و موجب ضمان است در فرض مرقوم ضمن مراجعه به مسئولین مربوطه باید طبق قانون و مقرّرات اقدام نمایید.
ضمناً اگر خانه با اصل وام تهیه نشده باشد و یا به نحو «کلى در ذمه»[2] خریدارى شده باشد، استفاده از آن مانع ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
  کسی که وام را بر خلاف قرارداد مصرف کرده، باید از این کار توبه کرده و آن‌را تکرار نکند، ولی فعلاً وظیفه‌ای ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
نماز در خانه مذکور بلا مانع است ولی چنانچه قرارداد صوری باشد و به آن عمل نشود وجه مذکور تبدیل به قرض به شرط زیاده و ربوی می‌شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی،(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
[2]. «کلّی در ذمه» یعنى مشترى هنگام خرید جنس؛ پول مشخصى را بابت قیمت آن در نظر ندارد، بلکه کلى آن‌را به عهده مى‌گیرد و فقط در مقام ادا پول مشخصى را پرداخت می‌کند.