آیا بیع مرابحه به صورت نسیه صحیح است؟
پرسش
آیا می‌توان جنسی را طبق عقد مرابحه فروخت و مبلغ را به صورت نسیه دریافت کرد؟ و آیا به دلیل مزیت نسیه، می‌توان اضافه‌ای افزون بر مبلغ مورد توافق اولیه اخذ کرد؟ اگر در فرض سؤال کلمه نسیه کلمه اقساط را قرار دهیم پاسخ چگونه خواهد بود؟
پاسخ اجمالی
بیع مرابحه به معامله‌ای اطلاق می‌شود که فروشنده با اعلام بهای کالای خریداری شده، آن را گران‌تر از قیمت خرید بفروشد. و اگر در زمان عقد قرارداد، مبلغ و زمان پرداخت آن معلوم باشد، این معامله به صورت نسیه یا اقساطی و با قیمتی بیش از قیمت فروش نقدی، صحیح است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. اگر در زمان عقد قرارداد مبلغ و زمان پرداخت آن معلوم باشد اشکال ندارد.
2. مانعى ندارد.
3. تفاوتى ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر فروشنده جنس را براى خود بخرد سپس با اختیار کامل جنس را به مشترى بفروشد نقد یا با اقساط اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
با توجه به اینکه معمولاً قیمت در معامله نسیه یا اقساط گرانتر است این کار اشکالی ندارد و ربا محسوب نمی‌شود، ولی لازم است از ابتدا نوع معامله مشخص باشد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
مانعی ندارد ولی باید عقد بر روی قیمت معین واقع شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. بله.
2. اگر از ابتدا بر مبلغی بیع انجام شده است و بنا بوده نقد پرداخت شود، نمی‌تواند در ازای تأخیر پرداخت ثمن، مبلغ اضافه‌ای دریافت کند. ولی اگر از ابتدا به صورت نسیه معامله انجام شود اشکالی ندارد، هر چند مبلغ، بالاتر از مبلغ معامله نقدی باشد. لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.