آیا مرابحه وکالتی صحیح است؟
پرسش
آیا مرابحه وکالتی به شکل ذیل، صحیح است؟ اگر مشتری به فروشنده مراجعه کند، و از وی کالایی را بخواهد؛ آنگاه فروشنده پولی را به مشتری بدهد و به وی وکالت دهد که از طرف خودش فروشنده کالایی را خریداری کند؛سپس فروشنده، همان کالا را با اضافه کردن سودی بر قیمت خریداری شده توسط مشتری، به وی بفروشد؟
پاسخ اجمالی
چنین معامله‌ای صحیح است اگر چه برخی از مراجع معظم تقلید تنها در صورتی که معامله مذکور صوری نبوده و واقعی باشد، آن را بدون اشکال می‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
عمل مذکور در سؤال جایز و صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه معامله واقعی باشد صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
عمل مذکور چنانچه صوری نباشد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این فرض صحیح است و در تمام عقود و ایقاعات شرعی می‌توان بنحو وکالت عقد یا ایقاع را انجام داد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.