کد سایت fa47266 کد بایگانی 57737 نمایه محدوده بیع مرابحه و چگونگی تعیین سود در آن
طبقه بندی موضوعی خرید و فروش
خلاصه پرسش
آیا بیع مرابحه در همه کالاها قابل اجراست؟ و آیا سود آن می‌تواند به صورت درصدی تعیین گردد؟
پرسش
1. آیا بیع مرابحه محدوده خاصی دارد یا در همه کالاها و خدمات قابل اجراست؟ 2. آیا سود مرابحه می‌تواند به صورت درصدی تعیین گردد یا باید به صورت مبلغ معینی باشد؟
پاسخ اجمالی
بیع مرابحه به معامله‌ای اطلاق می‌شود که فروشنده با اعلام بهای کالای خریداری شده آن را گران‌تر از قیمت خرید بفروشد. گفتنی است این معامله در هر کالا و عینى جارى بوده، و پس از مشخص شدن قیمت خرید، می‌توان مقدار سود فروش را بر اساس درصد و یا غیر آن، تعیین نمود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. در هر کالا و عینى جارى مى‌شود.
2. اگر مقدار ثمن معلوم باشد و به لحاظ مرابحه مبلغ خریدارى شده خود بایع مشخص باشد و مقدار سود بر اساس درصد و یا غیر درصد مشخص شود، معامله صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر کالا را براى خود بخرد سپس با اختیار کامل به طرف بفروشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
بیع مرابحه به معامله‌ای اطلاق می‌شود که فروشنده با اعلام بهای کالای خریداری شده آن را گران‌تر از قیمت خرید بفروشد و در مورد فروش نسیه یا اقساط با قیمت بیشتر با توجّه به اینکه معمولاً قیمت در معامله نسیه یا اقساط گران‌تر است این کار اشکالى ندارد و ربا محسوب نمى‌شود، ولى لازم است از ابتدا نوع معامله مشخص باشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
هر شیء یا حقی را که مالیت داشته، و قابل خرید و فروش باشد، می‌توان با استفاده از بیع مرابحه، خرید و فروش کرد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.