کد سایت fa49312 کد بایگانی 60678 نمایه احداث پله ‌برقی در پاساژ، با وجود مخالفت برخی مغازه‌داران
خلاصه پرسش
اگر در یک پاساژ، عده‌ای از مغازه‌داران قصد نصب پله برقی داشته و برخی مخالفت نمایند، آیا اقدام به این امر، جایز است؟
پرسش
اگر در یک پاساژ ( مجتمع تجاری)، بعضی مغازه‌داران قصد نصب پله برقی یا آسانسور را داشته باشند و عده‌ای از مغازه‌داران مخالفت نمایند، آیا اقدام به این امر، در فرض‌های ذیل جایز است؟ الف. علت مخالفت، کم شدن قیمت مغازه‌ آنها باشد. ب. علت مخالفت، تأثیر منفی این آسانسور بر فروش، به جهت کور شدن دید مغازه آنها باشد. ج. علت مخالفت، تأثیر منفی این پله برقی و آسانسور بر فروش، به جهت رونق مغازه‌های طبقات دیگر باشد.
پاسخ اجمالی
چنین تصرفاتی در املاک مشاع، باید با رضایت همه افراد باشد، مگر این‌که این‌ اماکن مقررات و عرف خاصی در این زمینه داشته باشند که در این صورت باید طبق آن عمل شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر تصرف در مشترکات باشد باید با رضایت همه شرکا باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنین تصرفاتی در املاک مشاع باید با رضایت همه افراد باشد، مگر این که مقرراتی طبق عرف اینگونه اماکن وجود داشته باشد که باید طبق آن عمل کنند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در این امور باید جمع بین حقوق شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. تصرف در یک ملک مشاع مثل گذرگاه در مجتمع تجاری نیاز به اجازه تمام کسانی که نسبت به آن ملک حقی دارند، دارد. صاحبان حق عبارتند از مالکان و مستأجرانی که چنین حقی را در قراردادهای خرید یا اجاره به سایر مالکان یا مستأجران منتقل نکرده باشند.
2. در مورد سؤال، اگر فرد مخالف، دارای حق است، مخالفت وی مانع از تصرف است و اگر فاقد این حق باشد، مخالفت وی اثری ندارد و در این امر علت مخالفت هیچ اثری ندارد.
3. البته اگر کسی که در این مورد حقی ندارد، از این تصرف متضرر شود، باید ضرر وی جبران گردد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.