در عقد موقت با مردی شرط کردم که هر وقت من خواستم، بقیه مدت را باید ببخشی و او قبول کرد، ولی الآن او مدت باقیمانده را نمی‌بخشد. تکلیف من چیست؟
پرسش
خانمی هستم که عقد موقت کردم و پس از تعیین مدت، شرط کردم که هر موقع من خواستم بقیه مدت را باید ببخشی و او قبول کرد، ولی الآن که هنوز دو ماه از مدت باقی است و من خواستار بخشش بقیه مدت هستم، طرف قبول نمیکند که ببخشد. حکم و تکلیف من چیست؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، هرچند بر مرد واجب است به تعهد خود عمل کند، ولی اگر این کار را نکرد و بقیه مدت را نبخشید، تا پایان مدت تعیین شده، عقد به قوت خود باقی است. البته اگر زن شرط کند که از طرف مرد وکیل در بخشش بقیه مدت عقد باشد، مى‌تواند هر زمان که خواست بقیه مدت را بخشیده و از مرد جدا شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
تا زمانی که مدت تمام نشده و بقیه مدت را نبخشیده او شرعاً شوهر شماست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
باید صبر کنید، ولى اگر شرط کرده بودید که از طرف او وکیل باشید که هر وقت خواستید مدت را به خود ببخشید مى‌توانستید خودتان ببخشید و به او ربطى نداشت.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
واجب است بر طبق شرط، باقیمانده مدت را ببخشد و اگر امتناع کند می‌توانید با مراجعه به حاکم شرع جامع الشرائط او را مجبور به بخشیدن کنید و اگر تمکین نکرد خود حاکم شرع، باقیمانده مدت را ببخشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در هر حال تا مرد مدت را نبخشد زن و شوهر هستید مگر اینکه مدت عقد تمام شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
لازم است به شرط عمل کند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بر مرد واجب است به تعهد خود عمل کند و تخلف از آن جایز نیست اما اگر این تعهد را عمل نکرد، تا زمان پایان مدت عقد یا بخشش باقی مدت از سوی مرد، عقد به قوت خود باقی است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، و  نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.