چرا با این‌که خدا در قرآن از ما خواسته که بر پیامبر صلوات و درود بفرستیم، ولی ما در صلوات فرستادن، از خود خدا می‌خواهیم که بر پیامبر صلوات بفرستد؟
پرسش
در سوره احزاب ضمن آن‌که بیان شده خداوند و ملائکه بر پیامبر صلوات می‌فرستند؛ به مؤمنین نیز دستور صلوات بر پیامبر داده شده است. و در روایات؛ صلوات مؤمنین به صورت «اللّهم صلّ علی محمّد و آل محمّد...» بیان گردیده است. با توجّه به آن‌که در این عبارت نیز ما از خداوند در خواست می‌کنیم که بر پیامبر صلوات بفرستد؛ چگونه این جمله صلوات بر پیامبر محسوب می‌شود؟
پاسخ اجمالی
خدای متعال در آیه‌ای از سوره احزاب می‌فرماید: «همانا خدا و فرشتگانش همواره بر پیامبر درود می‌فرستند. اى کسانى که ایمان آورده‌اید بر او درود فرستید و سلام گویید، و کاملاً تسلیم باشید».[1] طبق این آیه شریفه، مقام پیامبر اسلام(ص) آن‌قدر والا و متعالی است که خالق عالم هستی و همه فرشتگانش بر او درود می‌فرستند. سپس خداوند از مؤمنان می‌خواهد که با پیروی از خود و فرشتگانش، بر پیامبر درود و سلام بفرستند و تابع دستورات او باشند.[2]
امام صادق(ع) در تفسیر این آیه می‌فرماید: «صلوات فرستادن خدا بر پیامبرش، نازل کردن رحمت بر ایشان است و صلوات فرستادن فرشتگان بر او، تزکیه و اقرار به پاکی او و صلوات فرستادن مردم بر آن‌حضرت، به معنای دعا کردن برای ایشان است».[3] و دعا کردن به معنای درخواست کردن از خداوند است و به همین دلیل ما از خدا می‌خواهیم تا بر پیامبر(ص) درود بفرستد. شاید بدین دلیل که درود فرستادن مستقیم مردم بر پیامبر نمی‌تواند منشأ اثری برای ایشان باشد، از خدای متعال درخواست می‌شود که درود و رحمت خود را بیش از پیش بر ایشان نازل کند.
به عبارتی آنچه خدا از ما در مورد صلوات می‌خواهد همان است که ما از خدا بخواهیم که به حضرتشان درود بفرستد. مانند آنکه خدا توصیه می‌کند که به درگاه او استغفار کنیم  و ما رو به خدا کرده و طلب غفران می‌نماییم.
گفتنی است که در ادامه حدیث بالا، راوی از امام می‌خواهد که کیفیت صلوات فرستادن بر پیامبر را به ایشان آموزش دهد. امام می‌فرماید این جملات را بگویید: «صَلَوَاتُ اللهِ وَ صَلَوَاتُ مَلَائِکَتِهِ وَ أَنْبِیَائِهِ وَ رُسُلِهِ وَ جَمِیعِ خَلْقِهِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ السَّلَامُ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَکَاتُه‏». سپس در بیان پاداش این صلوات فرمود: «به خدا قسم، ثواب این صلوات، خارج شدن از گناهان است به هیئت همان روزی که مادرش او را به دنیا آورده است».

[1]. «إِنَّ اللهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیماً»؛ احزاب، 56.
[2]. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 17، ص 416، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1374ش.
[3]. شیخ صدوق، معانی الاخبار، ص 368، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1403ق.