پاره کردن نامه پیامبر اسلام(ص) توسط خسرو پرویز در چه منابعی آمده است؟
پرسش
آیا پاره کردن نامه پیامبر اسلام(ص) توسط خسرو پرویز صحت دارد؟ علت این کار چه بود؟ لطفاً منابع آن‌را نیز ذکر کنید.
پاسخ اجمالی
در برخی منابع روایی و تاریخی، اصل این جریان و دلیل آن با اندک تفاوت‌هایی ذکر شده است؛[1] مانند این‌که ابن شهر آشوب (متوفای 588ق) چنین نقل می‌کند:
ابن مهدى مامطیرى در کتاب «المجالس» گفته است: پیامبر(ص) به خسرو [پرویز] نوشت: «از محمّد، فرستاده خدا، به خسرو، پورِ هرمز. امّا بعد، اسلام بیاور تا به سلامت بمانى، و هر گاه چنین نکنی، پس جنگ با خدا و رسول او را اعلام کرده‌ای. درود بر کسى که از راه راست، پیروى کرد!».
چون نامه به خسرو رسید، آن‌را پاره کرد و بدان، بی‌احترامى نمود و گفت: این کیست که مرا به دین خود، فرا می‌خوانَد و نامش را پیش از نام من می‌آورد؟! و مُشتى خاک براى پیامبر(ص) فرستاد.
پیامبر(ص) فرمود: «خداوند، مُلک او را پاره پاره کند که نامه مرا پاره کرد! بدانید که به زودى، شما مُلک او را متلاشى خواهید کرد. و برایم مشتى خاک فرستاد؛ بدانید که به زودى، خاک او را تصرّف خواهید کرد».
و چنان شد که ایشان فرمود.[2]

[1]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج ‏20، ص 389، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق؛ طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق: ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج ‏2، ص 654، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق؛ ابن کثیر دمشقی‏، أبو الفداء اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج ‏4، ص 269، بیروت، دار الفکر، 1407ق؛ ذهبی، محمد بن احمد، تاریخ الاسلام، ج ‏2، ص 509، بیروت، دار الکتاب العربی، چاپ دوم، 1409ق.
[2]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج ‏1، ص 79، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.