آیا ساخت یک فیلم یا بازی کامپیوتری با استفاده از کتابی که ناشر و یا نویسنده‌اش اجازه بازنشر نداده، جایز است؟
پرسش
فردی با زحمت فراوان، داستانی را در قالب یک کتاب عرضه کرده و اجازه بازنشر آن‌را نیز به دیگران نداده است. اکنون 1. آیا دیگران می‌توانند با استفاده از آن، فیلم یا بازی اینترنتی و ... تهیه کنند؟ (با توجه به اینکه این کار نویسنده کتاب را از منفعت مورد انتظارش باز می‌دارد). 2. اگر این فیلم تولید شد، آیا جایز است متصدیان امر آن‌را در تلویزیون پخش نمایند؟
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال، بیشتر فقها معتقدند که لازم است برای ساخت و انتشار فیلم یا بازی از روی داستان مذکور، رضایت نویسنده داستان، جلب شود، البته برخی از فقها[1] رضایت وی را در این زمینه شرط نمی‌دانند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

با اجازه صاحب اثر اشکالی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر رضایت صاحب اثر محرز باشد یا حقش را ساقط کرده باشد یا عقلاً چنین حقی را برای وی قائل نباشند و یا اساساً مال وی محترم نباشد -مثلاً کافر حربی باشد- اشکالی ندارد. در غیر این صورت باید این حق رعایت شود و بدون رضایت صاحب اثر تصرف نگردد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

اگر محتوای آن با موازین شرعی مطابقت داشته باشد عمل مذکور فی حد نفسه مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

نشر مجدد آن باید با اجازه مؤلف باشد.

[1]. آیت الله صافی گلپایگانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.