در کشوری هستم که نه حاکم شرع وجود دارد و نه نماینده او و شوهرم بسیار آزارم می‌دهد. برای جدایی از او و ازدواج مجدد چه راه‌حلی وجود دارد؟
پرسش
زنی که شوهرش بسیار او را آزار می‌دهد و حاضر نیست او را طلاق دهد، در صورتی که در کشور وی نه حاکم شرع هست و نه نماینده وی، چه باید بکند؟ (الآن شش ماه است که این زن و شوهر جدا زندگی می‌کنند، و زن قصد ازدواج مجدّد دارد).
پاسخ اجمالی
امر طلاق در اختیار شوهر بوده و زن نمی‌تواند بدون انجام طلاق شرعی، با فردی دیگر ازدواج نماید. بله، اگر ادامه زندگی موجب اضطرار و عسر و حرج غیر قابل تحمل باشد و مرد از طلاق خودداری کند، زن می‌تواند به مجتهدی جامع شرائط یا نماینده رسمی وی مراجعه و مسئله و دلایل خود را مطرح کند تا طلاق توسط او انجام شود. البته نیاز به حضور فیزیکی مجتهد و نماینده‌اش نبوده و آنان می‌توانند با تلفن و یا دیگر شبکه‌های ارتباطی نیز طلاق را اجرا کنند.
گفتنی است؛ امروزه در برخی کشورهای اسلامی از جمله ایران این امر توسط دادگاه‌های مربوطه انجام می‌شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض مذکور زن می‌تواند از طریق تلفن و امثال آن یا از طریق سفارت کشور جمهوری اسلامی ایران در آنجا، با حاکم شرع یا نماینده مسلّم وى در این امور یا محاکم قضائى صالح براى این امور ارتباط برقرار کرده، و با ارائه مدارک و شواهد لازم و اثبات مسأله، طلاق بگیرد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر بقاء زوجیت موجب اضطرار و استیصال زوجه شود می‌تواند با یک مجتهد جامع شرائط یا نماینده وی مسئله خود را مطرح کند تا او وی را طلاق دهد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
امر طلاق زن با زوج اوست و در فرض سوال نمی‌تواند بدون طلاق شرعی ازدواج کند مگر آنکه به حاکم شرع جامعه شرائط فتوی در کشور دیگر مراجعه کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
مادامیکه صیغه طلاق به صورت شرعی صحیح اجرا نشده باشد، زن نمی‌تواند مجدداً با کسی ازدواج کند.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.