اگر مکلف در برخی احکام، به نظر مرجعی غیر از نظر مرجع تقلید خویش عمل کند، آیا گناهی مرتکب شده است؟
پرسش
اگر در جایی که دو نظر مختلف از مراجع وجود دارد، کسی به نظر مخالف مرجعش در آن زمینه عمل کند، آیا فرد از جهت مخالفت با مرجعش مستحق عذاب است؟
پاسخ اجمالی

چنانچه دو مرجع مذکور، از لحاظ علمی مساوی باشند، این مسئله حکم عدول به مجتهد مساوی را دارد، که نظر مراجع تقلید درباره آن مختلف است و برای آگاهی از آن می‌توانید به نمایه 4970(عدول از مرجع تقلید زنده) در همین سایت مراجعه نمایید.

ولی اگر مقلّد، از مرجعی اعلم تقلید می‌کند، در فتاوای آن مرجع نمی‌تواند از مرجعی دیگر تقلید نماید؛ پس اگر چنین کند، عمل او -حتی اگر موافق با واقع هم باشد- صحیح نبوده و -در ظاهر و از باب تجری- مستحق عذاب خواهد بود. البته امر ثواب و عقاب به دست خداوند منّان است و ممکن است مورد بخشش قرار گیرد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

مخالفت مکلّف با فتوای مرجع تقلید خود، جایز نیست؛ و امر ثواب و عقاب به دست خداوند منّان می‌باشد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه عمل بر خلاف نظر مرجع تقلید باشد صحیح نیست و باطل است.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

اگر مرجع تقلید او در آن مسئله فتوا داده باشد، نمی‌تواند خلاف آن عمل نماید، حتی اگر موافق نظر مرجع تقلید دیگر باشد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر دو مرجع مساوی باشند، می‌تواند از فتوای هر کدام تقلید کند و اگر یکی اعلم از دیگری باشد، باید از فتوای اعلم تقلید کند و اگر چنین نکرد، گناه کرده است و مستحق عذاب است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.