در یک حادثه‌ رانندگی، کودکی از دنیا رفته و سپس مادرش نیز فوت می‌کند. تقسیم اموالی مانند دیه، مهریه، جهیزیه و هدایایی که زن گرفته، چگونه خواهد بود؟
پرسش
زن و شوهر جوانی یک سال با هم زندگی کرده‌اند و صاحب یک فرزند دختر شده‌اند. به علت حادثه رانندگی زن فوت کرده است و بچه نیز در همان حادثه یک ساعت قبل از مادر فوت کرده است. شوهر زنده مانده و پدر و مادر مرحومه نیز زنده هستند. تقسیم دیه، مهریه، جهیزیه که زن به خانه شوهر برده و هدیه‌هایی که از افراد مختلف فامیل گرفته‌اند چگونه است؟
پاسخ اجمالی

1. دیه، مهریه، جهیزیه و هدایایی که زن از اقوام خویش دریافت نموده است، جزو اموال وی بوده و به ارث خواهد رسید.[1]
2. با توجه به فوت فرزند قبل از زن، فرزند از مادرش ارث نمی‌برد، لذا در فرض سؤال که وارثین زن، صرفاً شوهر و پدر و مادرش می‌باشند، تمام اموال زن به شش سهم تقسیم می‌شود، سه سهم  به شوهر، دو سهم به مادر[2] و یک سهم به پدر میت خواهد رسید.[3]
3 . البته اگر کودک فوت شده نیز اموالی داشته باشد، ابتدا ارث او را تقسیم کرده و سهم مادرش را در مجموعه اموال مادر قرار داده و سپس به تقسیم ارث مادر مبادرت می‌ورزند.

[1]. ر.ک: بهجت، محمد تقى، استفتائات، ج‌3، ص 388، س 4545 و 4546، قم، دفتر حضرت آیة الله بهجت، چاپ اول، 1428 ه‍ ق.
[2].  البته این مقدار سهم مادر در صورتی است که وی دارای حاجب نباشد ( یعنی میت دارای دو برادر، یا چهار خواهر، یا یک برادر و دو خواهر که همۀ آنان پدر باشند، نباشد) و الا به مادر یک سهم و به پدر میت دو سوم خواهد رسید.
[3]. ر.ک: ادیب، عباسعلی، ارث و تقسیمات آن، ص 37، بوستان کتاب، قم، 1386ش.