بهترین راه ترک استمنا کدام است؟ و مجازات آخرتی او چیست؟
پرسش
شخص مجردی که ازدواج برای او دشوار است و استمنا کرده، چه باید بکند؟ آیا می‌توانید برخی از مجازات‌های آخرتی عامل این کار را ذکر کنید؟ آیا می¬توانید برای چنین شخصی (که مبتلا به استمنا است) دعای مخصوصی پیشنهاد کنید؟ آیا ممکن است خداوند این شخص را بعد از این‌که به اشتباه خود پی برد، ولی به عمل خود ادامه می‌دهد، ببخشد؟
پاسخ اجمالی

استمنا حرام است و هیچ‌کس، به هیج بهانه‌­ای نمی‌تواند مرتکب آن شود. کسانی که ازدواج شرعی برای آنان مشکل است، باید سعی کنند با ورزش‌­کردن، روزه‌گرفتن، بلند نگه‌داشتن موهای بدن، پرهیز از خوردن غذاهای بسیار مقوی، نگاه‌کردن و فکرکردن به مسائل جنسی و تنها بودن در یک محیط، نیروی جنسی خود را تضعیف کرده و هرگونه مقدمات­ استمنا را از بین ببرند.[1]

این فرد، باید برای رهایی از این بیماری یک تصمیم جدی بگیرد و از خدا بخواهد که او را در ترک این عمل شیطانی مضر یاری نماید.

آنچه معلوم و مشخص است و ما می‌دانیم، این است که این کار گناه بزرگی است و در قرآن مجید، مذموم شمرده شده است.[2] اگر کسی مرتکب این عمل شود مستحق عقوبت و مجازات اخروی است. اما این‌که چه نوع عقوبتی در انتظار او است خدا می‌داند و بس.

این مسئله دعای خاصی ندارد و هر دعایی که مضمونش درخواست از پروردگار برای نجات از این گناه و ضرر باشد، به هر زبانی، خوب است.

ضمنا خداوند فرموده است گناه‌­کارانی را می‌­بخشد که از گناه خود پشیمان شوند و توبه نمایند[3] و دیگر قصد بازگشت به آن گناه را نداشته باشند. اما اگر شخص گناه‌کار از گناه خود پشیمان نشود و توبه هم نکند، نباید امید بخشش داشته باشد. البته ممکن است کسی که از گناه خود پشیمان شده و واقعاً توبه کرده است، بار دیگر دچار فریب شیطان شده و گناه قبلی را مرتکب شود که در این صورت، لازم است بار دیگر توبه نماید، به هر حال، هیچ وقت از رحمت و لطف الاهی نسبت به خود غافل نباشید و بدانید اگر صدبار هم توبه شکستید، باز او شما را از در خانۀ خود نمی‌راند و این درگه، درگه ناامیدی نیست.

پاسخ دفاتر مراجع:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مدظله العالی):

حرام است و صِرف دشوار بودن ازدواج، مجوّز حلیت استمنا نیست.

ممکن است ترک گناه در اوّل کار مقدارى مشکل به نظر برسد، اما باید عواقب خطرناک دنیوى و اخروى آن‌را مدّ نظر داشته باشید و بدانید که با کار مذکور علاوه بر ضررهاى جسمى، خودتان را در دنیا و آخرت به هلاکت و بدبختى خواهید انداخت.

و لذا با عزم و اراده‌اى جدّى و با توکّل به خداوند متعال و استعانت از درگاه رحمت او، این گناه کبیره را ترک کرده و از دیدن و شنیدن صحنه‌‌ها و مطالب مفسده‌‌انگیز و معاشرت با دوستان ناباب هم خوددارى کنید.

مداومت در خواندن قرآن، شرکت در مجالس وعظ و خطابه، توسل به اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع)، تلاش و جدیت در تحصیل و کسب علوم و معارف، ورزش مستمر، اشتغال به کار مفید و هنرهاى سودمندى؛ مانند خطاطى، نقاشى، صنعت و...، غافل نبودن از یاد مرگ و روز قیامت می‌تواند انسان را در این راه یارى کند.

و چنانچه ازدواج نکرده‌اید سعى کنید با ازدواجى ساده، کم خرج و سالم، دین و جسم خود را از آثار مخرب فعل مذکور، حفظ کنید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی بجهت (مدظله العالی):

استمناء مطلقا حرام است و باید از آن توبه کند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره):

حرام است و باید غسل جنابت کند و توبه هم بکند.

باید توبه نصوح کند تا خداوند سبحان او را ببخشد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

استمناء حرام است و از گناهان بزرگ محسوب می‌شود و عوارض نامطلوبی در پی دارد.

چنانچه از عوامل تحریک؛ نظیر فیلم‌ها و کتاب‌ها و مجلات و نشریات فاسد و بدآموز و مجالس آلوده و دوستان ناباب و حتی مناظر تحریک کننده اجتناب ورزید و اوقات فراغت خود را با مطالعه و کار و مانند آن پر کنید و بر خداوند توکل کنید و هر روز مقداری ورزش کنید انشاء الله بر هوای نفس و وسوسۀ شیطان غلبه خواهید کرد، ما هم برای موفقیت شما دعا می‌کنیم شرح بیشتر را در کتاب، مشکلات جنسی جوانان مطالعه فرمایید.

[1]. نک: «استمنا و راه نجات ازآن)، 326؛ «عواقب خود ارضایی و استمناء»، 6090؛ «راههای ترک خودارضایی»، 2168؛ «خودارضایی بدون خروج منی»، 22502.

[2]. مؤمنون، 7.

[3]. انعام، 54؛ بقره، 160؛ مائده، 39.