من الان حدود 26 سال سن دارم و نزدیک به 10 سال است که از رساله آیت الله مکارم شیرازی در احکام شرعی استفاده می کنم الان در یک نکته ای دچار ابهام شده ام...
پرسش
من الان حدود 26 سال سن دارم و نزدیک به 10 سال است که از رساله آیت الله مکارم شیرازی در احکام شرعی استفاده می کنم الان در یک نکته ای دچار ابهام شده ام خواستم از شما بپرسم و تا آنجا که حافظه ام یاری کند شرح ما وقع را می گویم چون خیلی وقت است از آن جریان می گذرد و دقیق وقایع یادم نیست ...
در دوران تحصیل در مقطع راهنمایی احکام را معلم قرآنمان از روی رساله امام خمینی بیان می کرد و به نظرم شنیده بودم که آیت الله خامنه ای گفته اند هر که می خواهد از من تقلید کند به رساله امام مراجعه کند و ما هم تا آنجا که یادم می آید به عنوان تقلید از آیت الله خامنه ای به رساله امام را می خواندیم چون آیت الله خامنه ای رساله ای نداشتند و بعدا شنیدیم ایشان گویا چنین چیزی نگفته اند و خلاصه در همین مابین یکی از دوستانم در دوران دبیرستان آیت الله مکارم را معرفی کرد (حدود سه سال بعد از بلوغ) و ما هم از آن زمان از ایشان تقلید می کنیم و البته پیش نماز دبیرستانمان هم در همان موقع گفت از چند بزرگوار که آیت الله مکارم هم یکی از آن آقایان هست از هر کدام که بخواهید همه مساویند و تقلید از هر کدام بلامانع هست ...
سوال من این است که آیا در این شرح حال، مصداق "عدول" است خلاصه می ترسم عدول نابجا کرده باشم و تمام اعمالم تا الان نزد خدا باطل باشد. لطفا من را راهنمایی فرمایید که این کار ما مصداق عدول است؟
پاسخ اجمالی

سوال شما به آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) ارائه گردید و آنچه در ذیل می آید پاسخ معظم له است:

1. تقلید، تبعیت از فتوای یک مجتهد در مقام عمل است. پس اگر به فتوای یک مجتهد، در جایی که بین فتوای او و فتوای دیگران تفاوت است، عمل کند از وی تقلید کرده است.

2. آنچه در سؤال آمده است، ظاهراٌ مصداق عدول از یک مجتهد به مجتهد دیگر مساوی با وی است و اشکالی در آن نیست.