ازدواج زانی با دختر زانیه چه حکمی دارد؟
پرسش
سلام؛ اگر زن و مردی با هم زنا کنند، آیا آن مرد می‌تواند با دختران آن زن ازدواج کند؟ البته آنها توبه حقیقی کرده‌اند.
پاسخ اجمالی
اگر فردی مرتکب زنا شود، اکثر مراجع تقلید ازدواج وی با دختر زانیه را جایز ندانسته‌اند،[1]ولی عده‌ای از فقها ترک ازدواج را بنابر احتیاط مستحب می‌دانند.[2]
البته، اگر زانیه عمه یا خالۀ زانی باشد، هیچ‌یک از مراجع تقلید ازدواج با دختر وی را جایز ندانستند.[3]

[1]. آیات عظام گلپایگانی، سبحانی و شبیری در این زمینه دارای فتوا هستند؛ آیات عظام امام خمینی، فاضل لنکرانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی، خامنه‌ای (بنابر احتیاط واجب)؛ این مسئله در رساله آیت الله مکارم وجود ندارد.
[2]. آیات عظام اراکی، خوئى، تبریزى، بهجت، وحید خراسانی و سیستانی؛ ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌2، ص 467، م 2396، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ وحید خراسانى، حسین، توضیح المسائل، ص 497، م 2460، مدرسه امام باقر علیه السلام، قم، نهم، 1428 ه‍ ق؛ سبحانى، جعفر، توضیح المسائل، ص 450، م 2034، مؤسسه امام صادق علیه السلام، قم، سوم، 1429 ه‍ ق.
[3]. آیات عظام بهجت و سیستانی: (بنابر احتیاط واجب)؛ آیات عظام اراکى، خوئى، تبریزى، وحید خراسانی و صافى: (عدم جواز ازدواج با دختر عمه، بنا بر احتیاط واجب است)؛ این مسئله در رساله آیت الله مکارم وجود ندارد؛ ر.ک: توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)؛ ج‌2، ص 466، م 2394؛ وحید خراسانى، حسین، توضیح المسائل ص 497، م 2458.