آستین مانتویی که پوشیده بودم نجس بود، باران شروع به باریدن کرد و مانتو خیس شد، یکی از دوستانم در حال حرف زدن مچ دستم را گرفت، آیا هر جا که دوستم دست زده است نجس می باشد؟
پرسش
من دانشجو هستم هفته ی پیش امتحان داشتم و مجبور بودم به دانشگاه بروم آستین مانتویی که پوشیده بودم نجس بود، رفتم با خود گفتم که نیم ساعت امتحان داده و بر می گردم و مانتو را آب می کشم وبا کسی هم برخورد نمی کنم. ولی باران شروع به باریدن کرد و مانتو خیس شد، یکی از دوستانم آمده در حال حرف زدن مچ دستم را گرفت، نتوانستم چیزی به او بگویم عصبی و افسرده شدم. الان به دوستم شک دارم، به کل دانشگاه شک دارم، فکر می کنم تمام وسایل ازمایشگاه هایی که دوستم دست زده نجس شده است. افت تحصیلی پیدا کردم اصلا نمی توانم تمرکز داشته و درس بخوانم. آیا همه ی این هایی که گفتم نجس شده و به غیر از آب کشی راه دیگری نیست.این مساله کل زندگی آینده ام را تحت تاثیر قرار داده، فکر نمی کنم اسلام به این راضی باشد.خواهش می کنم جواب سوالم را بدهید. دیگر نمی توانم نمازخانه بروم. در ضمن آستینم عین نجاست را نداشت. به من وسواسی میگویند ولی فکر نمی کنم به این وسواسی بگویند. به خدا توبه می کنم که دیگر این طوری بیرون نروم.
پاسخ اجمالی

سلام و با تشکر از مکاتبه شما با این سایت. با مطالبی که گفتید به نظر ما در این امور، مقداری زیاده روی کرده و بی جهت خود را آزرده اید.درباره نجاسات ما وظیفه تحقیق نداریم و در صورتی که شک به نجاست داشته اید،نمی توان حکم به نجاست داد.

از آن جا که گفته اید در مانتوی شما عین نجاست نبوده است و متنجس به نجاست بوده است، سرایت نجاست از آن به دیگر اشیاء ضابطه خاصی دارد که برای شما استفتاءات مربوط را بیان می کنیم.

نظر حضرت آیة الله العظمی خامنه ای در خصوص این که شیء متنجس تا چند واسطه نجس است، چنین است: "چیزی که با عین نجس تماس یافته و نجس شده است، اگر باز با چیزی که پاک است تماس پیدا کند و یکی از آنها تر باشد، آن چیز پاک را نجس می کند، و باز این چیزی که بر اثر ملاقات با متنجس نجس شده است، اگر با چیز پاکی برخورد نماید، بنابر احتیاط واجب آن را نجس می کند، ولی این متنجس سوم هیچ چیزی را با ملاقات خود نجس نمی کند".[1]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله) برای روشن شدن واسطه سوم مثالی زده و فرموده اند: در صورتى که دست راست به بول متنجس شود، آن‏گاه آن دست با رطوبت جدیدى با دست چپ ملاقات کند، این ملاقات موجب نجاست دست چپ خواهد بود و اگر دست چپ بعد از خشک شدن با لباس مرطوب مثلًا ملاقات کند، لباس نیز نجس مى‏شود، ولى اگر آن لباس با چیز دیگرى با رطوبت ملاقات کند حکم به نجاست آن چیز نمى‏شود.[2]

بنابراین؛شما برای این که حکم به نجاست دست دوستتان بدهید باید مطمئن شوید که نجاست مانتوی شما به دستتان رسیده و بوسیله باران شسته نشده است و بعد از آن دست دوستتان به همان جای نجاست برخورد کرده است. در همه این موارد اگر دست دو ستتان بر فرض هم به جای نجاست برخورد کرده است و نجس شده است، چون همان طور که گفتید در مانتوی شما عین نجاست نبوده است و با توجه به استفتاءات بالا، دست دوست شما واسطه سوم حساب شده و نجس است ولی دست دوست شما به هر جا که برخورد کند آن جا را نجس نمی کند.

البته اگر مقدار باران به اندازه ای بوده که جای نجس، کاملا خیس شده باشد، و بر فرض شما عین نجاستی هم در لباستان وجود نداشته، همان باران لباستان را پاک کرده و نجاستی باقی نمانده تا به دیگران منتقل شود.

در پایان ما از شما تقاضا داریم که نمایه های مربوط به وسواس را حتماً مطالعه کنید. موفق باشید.

[1]    اجوبة الاستفتاءات، آیة الله العظمی خامنه ای، ج 1، ص 58. سؤال283.

[2]    توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 88. با استفاده از  سؤال 1769 (سایت: 1754) .