شرکت در کلاس‌های تقویتی دبیرانی که سؤالات امتحاناتی خود را در این کلاس‌ها در اختیار دانش‌آموزان قرار می‌دهند، چه حکمی دارد؟
پرسش
سلام. در برخی مدارس به خاطر این‌که زمان کافی برای اتمام درس وجود ندارد، برخی از درس‌ها نیمه تمام باقی می‌ماند و دانش آموزان هم به خاطر ندیدن آموزش مناسب رد می‌شوند. مدرسه‌ها هم در قبال دریافت پول، کلاس‌های تقویتی برگزار می‌کنند و در آن کلاس‌ها سؤالات را به ما می‌دهند و ما هم قبول می‌شویم. یعنی پول می‌گیرند و سؤال‌های خودشان را می‌فروشند. ما هم برای قبولی مجبوریم چنین مبلغی بپردازیم. البته چون امتحانات داخلی دست خود مدرسه است چنین کاری می‌کنند. آیا این‌کار آنان و هم‌چنین مبلغی که ما می‌پردازیم اشکال شرعی دارد؟
پاسخ اجمالی
شرکت در کلاسهای تقویتی با پرداخت هزینه اگر خلاف مقررات نباشد اشکالی ندارد، ولی ارائه سؤالات امتحانی و پرداخت هزینهای بابت آن، نوعی تقلب بوده و جایز نیست.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
باید طبق مقررات عمل شود.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر خلاف مقررات آموزش و پرورش باشد جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر مصداق تقلب باشد جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
کار آنها وجه شرعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تخلف از قوانین جائز نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.