حکم انجام پروژه های دانشجویی را توسط دیگران بیان کنید؟
پرسش
با توجه به سوال قبلی مبنی بر وضعیت کسب درآمد از طریق انجام پروژه های دانشجویی ذکر چند نکته ضروری است.
1. شما فرمودید که آیا این پروژه ها مشروع است یا نامشروع؟ منظور از مشروع و نامشروع چیست؟من پروژه های دانشجویی که مربوط به رشته خودم (مهندسی عمران) هست را انجام می دهم و در ازای انجام آن مبلغی دریافت می کنم.
2. در انجام این پروژه ها هم، تمام سعی و تلاش خود را می کنم؛ در واقع آنچه که یادگرفته ام را در پروژه ها ارائه می دهم. ممکن در بعضی از قسمت ها اشتباهی هم داشته باشم، ولی بالاخره انجام می دهم و توضیحات صادقانه ای را به دانشجو راجع به نحوه انجام و شرایط آن ذکر می کنم. حال در کل انجام پروژه های دانشجویی و کسب درآمد از انجام آن که در واقع استاد به خود دانشجو محول کرده است، ولی او به هر دلیلی قادر به انجام آن نیست، حلال است یا حرام؟
پاسخ اجمالی

نظرات مراجع عظام در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

چنانچه بر خلاف مقررات مربوطه باشد جایز نیست.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

در صورتیکه کار شما خلاف قانون نباشد و مصداق غش نباشد اشکالی ندارد.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1. اگر کار سپرده شده به شما به درستی انجام می شود و اجرت در مقابل آن عرضه می گردد، این اجرت حلال است.

2. عرضه ی پروژه ای که شما آن را انجام داده اید، توسط دانشجو به نام خودش جایز نیست و شما که می دانید این امر اتفاق می افتد و به او کمک می کنید، عملتان خالی از اشکال نیست، هرچند اجرت حلال است ولی احتیاط اجتناب از آن است.

برای آگاهی بیشتر به نمایه زیر مراجعه شود:

نمایه: انجام پروژه های دانشجویی برای تأمین مخارج زندگی، سؤال شماره 7295 (سایت: 7413) .