تقلب و دست بردن در نمره پایان نامه چه حکمی دارد؟
پرسش
این‌جانب درسال ١٣٨٤ از یکی از دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در رشته داروسازی با مدرک دکترای ‌حرفه‌ای فارغ التحصیل شدم. در هنگام انجام آزمایشات برای پایان نامه تخصصی، به علت طولانی شدن مراحل پایان نامه و خستگی مفرط، متأسفانه در نتائج ارائه شده به هیئت داوران دست بردم و با تغییر داده‌ها و نتایج، کار را تمام کردم و پایان نامه را با نمره 6/19 قبول شدم. اگر در نتایج دست نمی‌بردم أصلاً ممکن بود که کار من نتیجه ندهد و یا حتی مجبور می‌‌شدم موضوع دیگری را انتخاب کنم و من که حدود دو سال از وقت خود را صرف موضوع أولیه کرده بودم در آن موقع نتوانستم درست تصمیم بگیرم و فریب هوای نفس و شیطان را خوردم. اکنون بعد از گذشت هفت سال عذاب وجدان و ناراحتی عمیقی در این مورد دارم که نمی‌‌دانم چگونه می‌‌توانم این گناه خود راجبران کنم. خواهش می‌‌کنم به من کمک کنید که چگونه می‌‌توانم از شر این خبطی که مرتکب شدم رها شوم؟
پاسخ اجمالی

کار شما خلاف شرع بوده و باید استغفار و توبه کنید. ولی اگر صلاحیت علمی دکترای حرفه‌ای رشته مذکور را دارید، اشتغال شما به این کار بلامانع و حقوقتان حلال است.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی):

تقلّب حرام است و باید از کاری که کرده‌اید توبه کنید، ولى اگر تخصص و مهارت لازم را براى کارى که براى آن استخدام شده‌اید دارید و مقرّرات استخدام رعایت شده، استخدام و دریافت حقوق اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):

تقلب حرام است و باید استغفار کنید، ولی اگر شما از نظر تخصص، توانائی انجام کار در حد مطلوب را داشته باشید حقوقتان حلال است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

استغفار کنید و به مقتضای قوانین عمل شود.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی(دامت برکاته):

کار شما خلاف شرع بوده است و باید استغفار و توبه کنید. ولی اگر صلاحیت علمی دکترای حرفه‌ای داروسازی را دارید، اشتغال شما به این کار بلامانع است.  لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.