اگر شاخه‌های درخت همسایه وارد منزل ما شود، آیا می‌توان آنها را قطع کرده و یا از میوه‌های آن خورد؟
پرسش
اگر شاخه‌های درخت همسایه وارد منزل شود، تکلیف چیست؟ آیا خوردن میوه‌های آن که وارد پشت بام و حیاط ما شده اشکالی دارد؟
پاسخ اجمالی
اگر ورود شاخه‌ها به منزل، موجب مزاحمت و سلب آسایش شده و فرد راضی به آن نیست، چنانچه برگرداندن شاخه‌ها به منزل همسایه ممکن است، تنها مى‌تواند شاخه‌ها را به طرف ملک او برگرداند، در غیر این صورت، به صاحب درخت اعلام کند، اگر اقدامی نکرد، با اجازه حاکم شرع (دادگاه)[1]می‌تواند قسمت‌هایی که وارد خانه شده را قطع کند.[2]
در هر حال نمی‌توان بدون اجازه یا اطمینان به رضایت صاحب درخت، از میوه‌ها استفاده کرد.[3] همچنین صاحب درخت نیز اجازه ندارد وارد حریم خانه همسایه‌اش شده و میوه‌ها را بچیند.
البته در این‌گونه موارد بهترین کار، مصالحه بین دو طرف بوده و سزاوار است همسایگان در رعایت حقوق یکدیگر کوشا باشند.

[1]. البته، بر اساس ماده 131 قانون مدنی، حاکم شرع در چنین موردی که صاحب درخت اقدامی برای رفع مزاحمت نمی‌کند اجازه قطع درخت را داده است؛ لذا در این خصوص نیاز به شکایت و مراجعه به دادگاه نخواهد بود.
[2]. ر.ک: امام خمینى، سید روح اللّٰه، استفتائات، ج‌3، ص 601، س 98، دفتر انتشارات اسلامى، قم، پنجم، 1422 ه‍ ق؛ فاضل لنکرانى، محمد، جامع المسائل، ج‌1، ص 596، س 2235 ، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، ه‍ ق؛ بهجت ، محمد تقى، استفتاءات، ج‌4، ص 322،  س 5683، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق؛ طاهرى، حبیب الله، حقوق مدنى، ج‌1، ص 204، دفتر انتشارات اسلامى، قم، دوم، 1418 ه‍ ق.
[3]. ر.ک: فاضل لنکرانى، محمد، جامع المسائل، ج‌1، ص 360، س 1372 ، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، بی‌تا؛ بهجت، محمد تقى، استفتاءات ، ج‌4، ص 379، س 5891، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق؛ صافى گلپایگانى، لطف الله، جامع الأحکام، ج‌2، ص 246، س 1883، انتشارات حضرت معصومه سلام الله علیها، قم، چهارم، 1417 ه‍ ق.