کد سایت fa75460 کد بایگانی 92198 نمایه حدیثی درباره عذاب تارک نماز
طبقه بندی موضوعی حدیث|بیشتر بدانیم
اصطلاحات صلاة ، نماز
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
آیا در دوزخ طبقه‌ای به نام «لم‌لم» برای بی‌نمازها وجود دارد که مارهای آنجا درازایشان به اندازه پیاده‌روی یک‌ماه می‌باشد؟
پرسش
آیا حدیث زیر دارای سند روایی می‌باشد؟ «در جهنم طبقه‌ای است به نام لم لم و مارهایی در آن وجود دارند که به اندازه گردن شتر هستند و طول آنها به مسافت یک ماه است؛ این طبقه، مخصوص کسانی است که نماز را ترک کردند.
پاسخ اجمالی
بنابر تحقیق و جست‌وجو؛ چنین حدیثی را نیافتیم، اما روایتی وجود دارد که تا حدودی با آنچه در پرسش آمده، مشابه‌ است. در این روایت از پیامبر(ص) نقل می‌شود:
«أَنَّ فِی جَهَنَّمَ وَادِیاً یَسْتَغِیثُ مِنْهُ أَهْلُ النَّارِ کُلَّ یَوْمٍ سَبْعِینَ أَلْفَ مَرَّةٍ وَ فِی ذَلِکَ الْوَادِی بَیْتٌ مِنَ النَّارِ وَ فِی ذَلِکَ الْبَیْتِ جُبٌّ مِنَ النَّارِ وَ فِی ذَلِکَ الْجُبِّ تَابُوتٌ مِنَ النَّارِ وَ فِی ذَلِکَ التَّابُوتِ حَیَّةٌ لَهَا أَلْفُ نَابٍ کُلُّ نَابٍ أَلْفُ ذِرَاعٍ قَالَ أَنَسٌ قُلْتُ یَا رَسُولَ الله لِمَنْ یَکُونُ هَذَا الْعَذَابُ قَالَ لِشَارِبِ الْخَمْرِ مِنْ أَهْلِ الْقُرْآنِ وَ تَارِکِ الصَّلَاة»
«یک وادى در دوزخ وجود دارد که اهل جهنم روزى هفتاد هزار مرتبه از [عذاب دردناک] آن استغاثه می‌کنند، و در آن وادى خانه‌ایست از آتش، و در آن خانه چاهی است از آتش و در آن چاه تابوتی است از آتش، و در آن تابوت ماری است که هزار دندان دارد، و طول هر دندانش هزار ذراع است». انس بن مالک پرسید: یا رسول الله! این عذاب براى چه کسی هست؟ فرمود: «براى شرابخوار از اهل قرآن (مسلمان) و ترک کننده نماز».[1]
این روایت؛ با اندکی تفاوت از انس به مالک نقل شده ولی در آن این عذاب تنها برای شارب خمر در نظر گرفته شده است، نه تارک نماز.[2]
با آن‌که ترک عمدی نماز، گناه بسیار بزرگی است، اما این روایت – بدون بررسی سند و با فرض پذیرش - درباره کسانی است که نماز را انکار می‌کنند و تا پایان عمر خود توبه نکرده و به جبران آن برنمی‌آیند.[3]

[1]. دیلمی، حسن بن محمد، ارشاد القلوب إلی الصواب، ج ‏1، ص 173، قم، الشریف الرضی، چاپ اول، 1412ق.
[2]. ر. ک:  شعیری، محمد بن محمد، جامع الاخبار، ص 149، نجف، مطبعة حیدریة، چاپ اول، بی‌تا.