کد سایت fa76212 کد بایگانی 93132 نمایه رعایت نکردن مصلحت موکله در اجرای عقد ازدواج
طبقه بندی موضوعی گوناگون
خلاصه پرسش
اگر زنی به فردی وکالت دهد تا با سنجیدن مصلحت، همسری را برای او عقد کند و وکیل نیز مردی را به عقدش درآورد، اما بعدها این زن متوجه شود که رعایت مصلحتش نشده و به همین دلیل عقد ازدواج را نپذیرد، آیا این عقد باطل است؟ اگر در این میان، فرزندی متولد شده باشد، آیا حلال زاده است؟
پرسش
چنانچه عقدی به وکالت حاصل شود، و بعد از 5 ماه موکله متوجه شود که در وکالت رعایت مصلحت او نشده و لذا از این باب عقد نکاح فضولی محسوب گردد، در صورت عدم تنفیذ (رد) از سوی موکله وضعیت شرعی زوجیت آنها در طول مدت 5 ماه مذکور چه خواهد بود. و آیا اولاد احتمالی ناشی از این زوجیت مشروع است یا خیر؟
پاسخ اجمالی
 اگر وکیل در انجام عقد، موظف به رعایت شرایطی بوده و بر خلاف آن عمل کرده باشد، عقد باطل است، ولی چنانچه زوجه بعد از آگاهی از این موضوع تمکین نموده و خود را در اختیار زوج قرار داده باشد،‌ عمل وی، تنفیذ عقد بشمار می‌آید. در هر حال ارتباط جنسی آنان در طول این مدت، وطی به شبهه بوده و اگر نطفه‌ای منعقد یا فرزندی متولد شده باشد، ولد الزنا نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر فقط وکالت در اجرای عقد داشته عقد صحیح است و نیاز به رعایت مصلحت نیست، لکن اگر علاوه بر اجرای عقد، وکالت در انتخاب زوج با خصوصیات معینی را داشته و بر خلاف وکالت عمل کرده، ولى زوجه بعد از اطلاع و با قصد امضای عقد فضولی، خود را در اختیار زوج قرار داده،‌ عقد صحیح است و الا حکم وطی به شبهه بر آن مترتب است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در فرض سوال، هرچند عقد باطل است اما از آنجا که مرد به توهم صحت آن اقدام به نزدیکی نموده  فرزند آنان ولد شبهه و حلال زاده است. البته در مورد سؤال، رعایت مصلحت واقعی ملاک نیست و همین که آنچه در نظر موکل مصلحت است رعایت شود، کافی است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بطور کلی چنانچه وکیل بر خلاف نظر موکل و یا موکله عقد نکاحی انجام دهد، چنانچه موکل یا موکله آن را امضاء نکند عقد مردود است و ارتباط فیمابین وطی به شبهه و اولاد حلال زاده خواهند بود، ولی سؤال مجمل است و مشخص نیست آیا عدم رعایت مصلحت نسبت به مهریه بوده و یا امر دیگری می‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه وکیل برخلاف وکالت انجام داده، عقد باطل است و اگر آنها نمی‌دانستند، فرزندشان مشروع است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این عقد با تمکین زن از شوهر تنفیذ شده و صحیح است و نیازمند تنفیذ به زبان نیست؛ هر چند بعد از آن معلوم شود که مصلحت وی رعایت نشده است. بنابراین فرزند احتمالی ولد زنا نیست و احکام ولد زنا را ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.