اگر فرشتگان مجردند فرشتگان جدید چگونه به وجود می‌آیند و آیا اساساً «خلق جدید» در مورد فرشتگان معنا دارد؟!
پرسش
اگر فرشتگان مجردند نحوه خلقت فرشتگان جدید چگونه است؟
پاسخ اجمالی
باسمه تعالی
کلیدواژه: فرشتگان+خلقت+جدید+ملائکه
نمایه: خلقت فرشتگان جدید
سؤال‌های مرتبط:
طبقه بندی موضوعی: 1468+1196
خلاصه سؤال: اگر فرشتگان مجردند فرشتگان جدید چگونه به وجود می‌آیند و آیا اساساً «خلق جدید» در مورد فرشتگان معنا دارد؟!
سؤال 96468: اگر فرشتگان مجردند نحوه خلقت فرشتگان جدید چگونه است؟

پاسخ:
در مورد این‌که آیا فرشتگان دارای خلقت جدید هستند یا نه؟ دلیل قانع کننده‌‌ای نمی‌‌توان اقامه کرد؛ زیرا از نظر مباحث فلسفی و عقلی، فرشتگان مجرد هستند و برای خلقت مجردات، گذشت زمان و فراهم شدن شرایط نیاز نیست؛ برای خلقت فرشتگان فقط یک شرط لازم است و آن امکان ذاتی و امتناع نداشتن وجود آنان است؛[1] چنان‌که امام علی(ع) می‌فرماید: ملائکه نه در پشت پدران جاى می‌گیرند، و نه در رحم مادران، و نه خلقتشان از ماء مهین است، بلکه خلقت آنها به نوعى دیگر است.[2]
از سویی چون از طرف خداوند نیز هیچ منعی برای خلقت آنان نیست؛ زیرا خداوند نه بخل دارد و نه ضعف و ناتوانی؛ بنابراین همه‌ی فرشتگانی که لیاقت خلقت دارند و می‌بایست خلق شوند از همان ازل و در بدو خلقت خلق شدند؛ شاید برای تأیید این نظریه بتوان از برخی روایات نیز کمک گرفت؛ روایاتی که بیان می‌دارند ملائکه پیش از خلقت آسمان و زمین خلق شدند،[3] و تعداد ملائکه از تمام موجودات بیشتر است.[4] چنان‌که شاید بتوان از عمر طولانی داشتن و نمردن ملائکه تا برپایی قیامت،[5] نیز برای عدم خلقت جدید ملائکه گواه آورد.
اما  از آن سو می‌توان گفت از نظر عقلی امتناعی برای خلقت جدید فرشتگان نیست؛ یعنی هر چند خلقت ملائکه نیاز به گذشت زمان و فراهم شدن شرایط ندارد و قدرت خداوند نیز نامحدود است؛ ولی شاید خلقت فرشته‌ای در ازل مصلحتی نداشته و مصلحت این است که در یک زمان خاص خلق شود؛ مثلاً فرزندی که تازه متولد شده و به سن تکلیف رسیده است خداوند ملائکه‌ای(رقیب و عتید) را برای ثبت اعمال او خلق کند.[6]
تمام آنچه گفته شد در فرضی است که تمام فرشتگان را مجرد بدانیم، اما اگر معتقد باشیم که فرشتگان غیر مجردی هم وجود دارند، تصور خلقت جدید برای آنان آسان‌تر خواهد بود.

[1]. ر. ک: طباطبائی، سید محمد حسین، نهایة الحکمة، ص 317، قم، مؤسسه نشر اسلامی، چاپ پنجم، 1404ق.
[2]. ر. ک: 1853.
[3]. ر. ک: ابن بابویه، محمد بن على، معانی الأخبار، ص 351، قم، دفتر انتشارات اسلامى، چاپ اول، 1403ق؛ پاسخ: 963.
[4]. ابن قولویه، جعفر بن محمد، کامل الزیارات، ص 114، نجف اشرف، دار المرتضویة، چاپ اول، 1356ش.
[5]. ر. ک: 963.
[6]. ر. ک: 37066 و 35508.