آیا متکلمان شیعه و اهل سنت در مورد فرجام و پایان جهان نظر یکسانی دارند؟
پرسش
نظر متکلمان شیعه و سنی در مورد فرجام و پایان جهان چیست؟ اصولاً امکان چنین چیزی از نظر متکلمان چگونه توجیه دارد؟ و چه ضرورتی بر پایان و فرجام عالم وجود دارد؟
پاسخ اجمالی
مسئله‌ی قیامت و این‌که روزی نظم جهانی موجود از بین رفته و زندگی دنیایی به پایان می‌رسد، مورد اتفاق شیعیان و اهل سنت است و آنان نه تنها در اصل این واقعیت، اختلافی ندارند، بلکه در بسیاری از حوادث و وقایع عالم آخرت و چگونگی برپایی قیامت نیز اتفاق نظر دارند؛ زیرا منبع اصلی اعتقاد به وقوع قیامت و چگونگی برپایی آن، قرآن کریم است که از نظر شیعه و اهل سنت سند آن قطعی است؛ علاوه بر آن روایات فراوانی در این زمینه وارد شده که حتی اگر در برخی جزئیات، اختلافاتی در آن مشاهده شود، اما هر دو مذهب به محتوای آن معتقدند. البته با پذیرش برخی اختلافات جزئی میان اندیشوران اسلامی – که ممکن است هر دو طرف اختلاف، شیعه و یا سنی بوده و اختلافی درون مذهبی باشد – زمینه برای تحقیق بیشتر در مورد آن جزئیات و ارائه جمع‌بندی نهایی در نوشتارهای مستقل وجود خواهد داشت که به برخی از این جزئیات  در بخش کلام همین سایت پرداخته شده است.[1]

[1]. به عنوان نمونه، ر. ک: پاسخ‌های 125؛ 4137؛ 8690؛ 2609؛ 5373؛ 10933؛ 6335 و 6234.