اگر آب قلیل با عین نجس برخورد کند «متنجس اول» است یا خودش حکم «عین نجاست» را دارد؟
پرسش
با سلام. اگر آب قلیل با عین نجس برخورد کند متنجس اول بشمار می‌آید یا خود در حکم عین نجس است؟
پاسخ اجمالی
آب قلیلی که با نجاست تماس داشته، اگر عین نجاست در آن نباشد، متنجس اول محسوب می‌شود.
شایان ذکر است، برخی فقها[1] درباره انتقال نجاست، تعداد واسطه را دخیل در حکم نمی‌دانند و معتقدند هر زمان که شیءای - با داشتن رطوبت - با متنجسی تماس پیدا کند آن را نجس می‌کند، هر چند که چندین واسطه خورده باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر دارای یکی از اوصاف ثلاثه نجاست نیست متنجس اول است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
متنجس است. به نظر معظم له فرقی بین واسطه‌ها نیست و متنجّس با فرض تعدد واسطه هم نجس کننده است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر عین نجس در آن نباشد متنجس اول محسوب می‌شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
متنجس اول شمرده می‌شود؛ مگر در مواردی که آب قلیل برای تطهیر چیزی استفاده گردد. در این موارد غساله در چیزی که با یکبار شستن پاک می‌شود و نیز غسالۀ دوم در چیزی که با دوبار شستن پاک می‌شود، متنجس نیست.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله شبیری زنجانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.