آیا توصیه اخلاقی مشهور «از تو حرکت از خدا برکت»، ریشه در آموزه‌های قرآنی دارد؟
پرسش
در قرآن کریم آیه‌ای هست که حامل معنای جمله «از تو حرکت از خدا برکت» باشد؟
پاسخ اجمالی
آیه‌ای که تصریح بر این معنا داشته باشد در قرآن وجود ندارد، اما در عین حال می‌توان این معنا و این توصیه اخلاقی را از چندین آیه در فرازهای مختلف قرآنی برداشت کرد؛ مانند:
1. «اى کسانى که ایمان آورده‌‏اید، اگر خدا را (پیامبر و دین و کتاب او را) یارى نمایید، خدا هم شما را (در رسیدن به اهدافتان) یارى می‌کند و قدم‏‌هاى شما را استوار می‌دارد».[1]
2. «و هر کس در راه خدا هجرت کند (براى جهاد یا تحصیل علم دین یا دنیاى لازم) در روى زمین جایگاه دلخواه فراوان و با وسعت خواهد یافت، و کسى که از خانه خود به قصد هجرت به سوى خدا و فرستاده او بیرون رود، سپس مرگ او را دریابد حقّا که پاداش او بر عهده خدا است، و خداوند همواره بسیار آمرزنده و مهربان است».[2]
3. «او کسى است که زمین را براى شما رام کرد، بر شانه‌‏هاى آن راه بروید و از روزی‌هاى خداوند بخورید و بازگشت و اجتماع همه به سوى او است».[3]
4. «مردان و زنان بی‌‏همسر خود را همسر دهید، همچنین غلامان و کنیزان صالح و درست‌کارتان را! اگر فقیر و تنگ‌دست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بی‌نیاز می‌سازد، خداوند گشایش‌‏دهنده و آگاه است».[4]
و ...

[1]. «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ». محمد، 7.
[2]. «وَ مَنْ یُهاجِرْ فی‏ سَبیلِ اللَّهِ یَجِدْ فِی الْأَرْضِ مُراغَماً کَثیراً وَ سَعَةً». نساء، 100.
[3]. «هُوَ الَّذی جَعَلَ لَکُمُ الْأَرْضَ ذَلُولاً فَامْشُوا فی‏ مَناکِبِها وَ کُلُوا مِنْ رِزْقِهِ وَ إِلَیْهِ النُّشُور». ملک، 15.
[4]. «وَ أَنْکِحُوا الْأَیامى‏ مِنْکُمْ وَ الصَّالِحینَ مِنْ عِبادِکُمْ وَ إِمائِکُمْ إِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلیم‏». نور، 32.
آیات 20 سوره مزمل، 21 سوره مائده، 25 سوره مریم، 10 سوره جمعه و .... نیز به نوعی بیانگر این واقعیت هستند.