آیا در قرآن کریم، عبارتی وجود دارد که معنایش مترادف با عبارت «رهبران الهی» باشد که امروزه در گفتارها و نوشتارها مورد استفاده قرار می‌گیرد؟
پرسش
واژه‌ی «رهبران الهی» در کدام آیات از قرآن آمده است؟
پاسخ اجمالی

اگرچه عبارتی که معنای دقیق آن، «رهبران الهی» باشد را نمی‌توان در قرآن یافت، اما عباراتی در آیات و روایات می‌توان یافت که تقریباً همین معنا را می‌رساند. مانند:

  1. ربانیون: «إِنَّا أَنْزَلْنَا التَّوْراةَ فیها هُدىً وَ نُورٌ یحْکمُ بِهَا النَّبِیونَ الَّذینَ أَسْلَمُوا لِلَّذینَ هادُوا وَ الرَّبَّانِیونَ وَ الْأَحْبارُ ...»؛[1] ما تورات را نازل کردیم که در آن هدایت و نور بود و پیامبران که تسلیم در برابر فرمان خدا بودند و نیز دانشمندان خداپرست و بزرگان دینی، با استفاده از آن براى یهودیان حکم می‌کردند ...

«لَوْ لا ینْهاهُمُ الرَّبَّانِیونَ وَ الْأَحْبارُ عَنْ قَوْلِهِمُ الْإِثْمَ وَ أَکلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ ما کانُوا یصْنَعُون‏»؛[2] چرا دانشمندان خداپرست و بزرگان دینی، آنها را از سخنان گناه‌آلود و خوردن مال حرام نهى نمی‌کنند؟! این چه زشتی است که انجامش می‌‏دهند!

  1. رسولان: «إِذْ جاءَتْهُمُ الرُّسُلُ مِنْ بَینِ أَیدِیهِمْ وَ مِنْ خَلْفِهِمْ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ اللَّهَ... »؛[3] آن‌گاه که فرستادگان(ما) از همه طرف به سراغشان آمدند (و گفتند:) جز خداوند را نپرستید.

«وَ ما نُرْسِلُ الْمُرْسَلِینَ إِلاَّ مُبَشِّرِینَ وَ مُنْذِرِینَ... »؛[4] ما پیامبران را جز براى بشارت و هشدار نمی‌‏فرستیم.

  1. اولی الامر: «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللَّهَ وَ أَطِیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکمْ ...»؛[5] اى کسانى که ایمان آورده‏‌اید! از خداوند پیروی کنید و نیز از پیامبر و صاحبان امر.
  2. امام: «وَ جَعَلْنا مِنْهُمْ أَئِمَّةً یَهْدُونَ بِأَمْرِنا لَمَّا صَبَرُوا وَ کانُوا بِآیاتِنا یُوقِنُون»؛[6] و از میان آنان، پیشوایانى برگزیدیم که به فرمان ما (مردم را) هدایت می‌‏کردند؛ به دلیل آن‌که شکیبایى نمودند و به آیات ما یقین داشتند.

«وَ الَّذِینَ یقُولُونَ رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّیاتِنا قُرَّةَ أَعْینٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقِینَ إِماماً»؛[7] آنها کسانى هستند که می‌‏گویند پروردگارا همسران و فرزندان ما را مایه روشنى چشم ما قرار داده و ما را پیشواى پرهیزکاران قرار ده.

  1. نقیب: «وَ لَقَدْ أَخَذَ اللَّهُ مِیثاقَ بَنِی إِسْرائِیلَ وَ بَعَثْنا مِنْهُمُ اثْنَی عَشَرَ نَقِیباً...»؛[8] خدا از بنی‌اسرائیل پیمان گرفت، و از آنها دوازده رهبر و سرپرست برانگیختیم.

و ...

[1]. مائده، 44.

[2]. مائده، 63.

[3]. فصلت، 41.

[4]. انعام، 48.

[5]. نساء، 59.

[6]. سجده، 24.

[7]. فرقان، 74.

[8]. مائده، 12.