اگر صاحبان مسلمان یک شرکت هواپیمایی، خود مستقیماً به سرو شراب نپرداخته، اما پذیرایی را به شرکت دیگری واگذار کنند که شراب بخشی از پذیرایی آنها است، درآمدشان چه حکمی خواهد داشت؟
پرسش
بنده مالک یک شرکت هواپیمایی در انگلستان هستم که تازه مسلمان شدم. یکی از موارد پذیرایی در هواپیما، سرو مشروبات الکلی برای مسافران است. آیا جایز است بنده به شغلم ادامه دهم و با شرکتی دیگر شریک شویم و امور پذیرایی (از جمله سرو مشروب) را به آن شرکت واگذار کنیم؟ یعنی شرکت ما هیچ نقشی در فروش و سود موارد پذیرایی نداشته و سود به دست آمده از فروش مواد حرام - بدون مخلوط شدن با باقی پولهای شرکت - به صورت مستقیم به آن شرکت داده شود.
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال، چنانچه صاحب اصلی شرکت هواپیمایی هیچ دخالت و منفعتی در سرو شراب نداشته باشد، گروهی از مراجع، درآمد اصلی شرکت را حلال می‌دانند، اما به عقیده گروهی[1] از مراجع، چون عرفاً سرو شراب به وکالت از صاحب شرکت هواپیمایی انجام می‌شود، چنین شراکتی نیز حرام و ممنوع است.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اگر شما در سرو حرام هیچ دخالتی نداشته و هیچ منفعتی هم از آن نمی‌برید، ادامه کار برای شما جایز است.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر سرو مشروب به وکالت شما مربوط مى‌شود جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

تشرف شما را به دین مبین اسلام تبریک می‌گوییم و در فرض سؤال، شراکت مذکور جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که شما حساب خود را از آن ها جدا کنید، مانعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

اشکال دارد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

  1. سرو مشروبات الکلی جایز نیست.
  2. سپردن این کار به یک شرکت دیگر نیز جایز نمی‌باشد؛ مگر اینکه به طور کلی امر پذیرایی در هواپیما را به یک شرکت دیگر بسپارید که در این صورت مسئول کارهای آن‌ها نخواهید بود و اجاره‌ای که می‌گیرید، حلال است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام شبیری، صافی و نوری.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.