فردی با مال حرام، زمینی را خریده بود و من با مال حلال، همان زمین را از او خریدم. آیا تصرف من در این زمین مجاز است؟
پرسش
من از شخصی زمینی خرید کردم که می‌دانم از مال حرام به ‌دست آورده بود. حال آیا من می‌توانم در این زمین تصرف کنم و در آن خانه بسازم؟ حکم نماز خواندن من در آن چه حکمی دارد؟ گفتنی است که من این زمین را با یک زمین دیگری معامله کرده بودم.
پاسخ اجمالی
اگر زمین خریداری شده، از ابتدا غصبی باشد؛ یعنی شخص دیگری مالک آن بوده و بدون رضایتش، در آن تصرف شده، شما مالک آن زمین نمی‌شوید و تصرف و خواندن نماز در آن جایز نیست.
اما اگر آن شخصی که زمین را از او خریدید، آن زمین را غصب نکرده، بلکه آن را به طریق قانونی و با رضایت مالک قبلی از او خریده و تنها قیمت آن را از مال حرام پرداخته و سپس زمین را به شما فروخته بود، شما مالک این زمین شده‌اید و هرگونه تصرف و نماز شما در آن اشکالی ندارد.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر یقین به حرام و غصبی بودن عین زمین دارید نمی‌توانید در آن تصرف کنید و نماز بخوانید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر مال حرام را به عنوان ثمن به فروشنده داده است، تصرف در زمین اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
موارد مختلف است اگر خانه مذکور غصب باشد باید به صاحبش بازگردانده شود و اگر با مال حرام خریداری شده، چنانچه معامله ذمّی بوده، تصرف در آن مانعی ندارد.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر شخص آن زمین را خریده بوده است و فقط قیمت آن را از مال حرام پرداخته است و آن گاه این زمین را به شما فروخته است، شما مالک این زمین شده‌اید و هرگونه تصرف شما در آن اشکال ندارد. بنابراین نمازتان در این زمین از این جهت مشکلی ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.