روزه های حرام از نظر شافعی، حنفی و مالکی چگونه است؟
پرسش
روزه های حرام از نظر شافعی، حنفی و مالکی چگونه است؟
پاسخ اجمالی

روزه های حرام از نظر حنفی عبارت اند از: روزه در روز قربانی، روز گرفتن در روز عید فطر، عید اضحی (قربان) و سه روز بعد از عید اضحی. و روزه در ایام تشریق.

روزه های حرام از نظر شافعی از است: 1. اگر از ماه شعبان سی روز هم گذشته باشد، تا رؤیت هلال ماه رمضان نشود، روزه گرفتن حرام است.

2. روزه در روز عید فطر و عید اضحی (عید قربان) و سه روز بعد از عید اضحی هم در حج و هم در غیر حج حرام است.

3. یک یا دو روز قبل از ماه رمضان روزه گرفتن حرام است.

4. روزه گرفتن در نیمه دوم از ماه شعبان اگر به قبل از این نیمه متصل نکند و سببی مثل نذر یا عادت، که روزه را در پی داشته باشد، نباشد، حرام است و...

لطفاً برای دریافت کامل پاسخ خود به پاسخ تفصیلی مراجعه کنید.

پاسخ تفصیلی

الف. روزه های حرام از نظر حنفی عبارت اند از:

1. روزه در روز قربانی: اگر کسی در روز قربانی نذر کند که روزه بگیرد، چنین نذری به خاطر این که روزه در این روز حرام و معصیت بوده، صحیح نیست.[1]

2. روز گرفتن در روز عید فطر، عید اضحی (قربان) و سه روز بعد از عید اضحی مکروه تحریمی است، مگر در حج.[2]

3. روزه در ایام تشریق،(روزه های یازدهم، دوازدهم و سیزدهم ماه ذی حجه) مکروه تحریمی است.[3]

البته حنفی ها در بیشتر موارد تعبیر به "مکروه تحریمی" می نمایند نه تعبیر به حرمت. و مکروه تحریمی به معنای نزدیک به حرام است.[4]

ب. روزه های حرام از نظر شافعی عبارت اند از:

1. اگر از ماه شعبان سی روز هم گذشته باشد، تا رؤیت هلال ماه رمضان نشود، روزه گرفتن حرام است.[5]

2. روزه در روز عید فطر و عید اضحی (عید قربان) و سه روز بعد از عید اضحی هم در حج و هم در غیر حج حرام است.[6]

3. یک یا دو روز قبل از ماه رمضان روزه گرفتن حرام است.[7]

4. روزه گرفتن در نیمه دوم از ماه شعبان اگر به قبل از این نیمه متصل نکند و سببی مثل نذر یا عادت، که روزه را در پی داشته باشد، نباشد، حرام است.[8]

5. در صورتی که افراد مریض و پیر و مسافر در اثر گرفتن روزه بترسند که به هلاکت نفس یا تلف عضوی از بدن بیفتند، روزه بر آنها حرام است.[9]

6. روزه مستحبی زن بدون اذن شوهر اگر منافات با حقی از حقوق او داشته باشد، به خاطر فرمانبرداری از شوهر، حرام است.[10]

ج. روزه های حرام از نظر مالکی عبارت اند از:

1. اگر از ماه شعبان سی روز هم گذشته باشد، تا رؤیت هلال ماه رمضان نشود، روزه گرفتن حرام است.[11]

2. روزه مستحبی زن بدون اذن شوهر اگر منافات با حقی از حقوق او داشته باشد، به خاطر فرمانبرداری از شوهر، حرام است.[12]

3. روزه در روز عید فطر و عید اضحی حرام است.[13]

4. روزه گرفتن در روزهای یازدهم و دوازدهم از ماه ذی حجه که بعد از عید أضحی ( عید قربان) می باشد، حرام است، مگر در حج تمتع.[14]

5. روزی که شک می شود آیا آن روز از ماه رمضان است یا خیر، (یعنی بعد از ماه شعبان) روزه گرفتن در این روز حرام است.[15]

[1] . فخر الدین الزیلعی الحنفی، عثمان بن علی بن محجن البارعی، تبیین الحقائق و حاشیة الشلبی، کتاب الصوم، در بخش « فَصْلٌ نَذَرَ صَوْمَ یَوْمِ النَّحْرِ».

[2] . الجزیری، عبد الرحمن- الغروی، السید محمد- یاسر مازح‏،الفقه علی المذاهب الاربعة و مذهب اهل البیت، ج1، ص 720، دار الثقلین‏، چاپ اول، 1419ق؛ مغنیة، محمد جواد، الفقه علی المذاهب الخمسة، ج1، ص 160، دار التیار الجدید- دار الجواد، بیروت، لبنان، چاپ دهم، 1421ق.

[3] . الفقه علی المذاهب الخمسة، ج1، ص 161.

[4] . همان، ص 160.

[5] . العثیمین، محمد بن صالح بن محمد، مجموع فتاوى ورسائل فضیلة الشیخ محمد بن صالح العثیمین، کتاب الصیام، « صیام التطوع »، مسائل من کتاب الفروع، المسألة الاولی، القول الخامس.

[6] . الفقه علی المذاهب الاربعة و مذهب اهل البیت، ج1، ص 720؛ الفقه علی المذاهب الخمسة، ج1، ص 160.

[7] . الفقه علی المذاهب الاربعة و مذهب اهل البیت، ج1، ص 726.

[8] . همان.

[9] . همان، ص 727.

[10] . همان، ص 720-721و ص 727؛ الفقه علی المذاهب الخمسة، ج1، ص 161.

[11] . مجموع فتاوى ورسائل فضیلة الشیخ محمد بن صالح العثیمین، کتاب الصیام، « صیام التطوع »، مسائل من کتاب الفروع، المسألة الاولی، القول الخامس.

[12] . الفقه علی المذاهب الاربعة و مذهب اهل البیت، ج1، ص 720-721و ص 727؛ الفقه علی المذاهب الخمسة، ج1، ص 161.

[13] . همان ص 720؛ همان، ص 160.

[14] . همان؛ همان، ص 160- 161.

[15] . الفقه علی المذاهب الاربعة و مذهب اهل البیت، ج1، ص 720.