کد سایت fa86988 کد بایگانی 104486 نمایه قرار دادن «سین» در بالای «صاد» در برخی کلمات قرآن
طبقه بندی موضوعی لغت شناسی
خلاصه پرسش
آیا کلمه «بصطة» در قرآن از ریشه «بسط» است؟ پس چرا با «صاد» نوشته می‌شود؟
پرسش
با سلام؛ کلمه قرآنی «بصطة» در خط عثمان طاها با «ص» نوشته شده و «س» کوچکی بالای آن گذاشته شده، به این مفهوم است که با «سین» تلفظ شود. اگر قرار است با «سین» تلفظ شود چرا این کلمه را با سین(بسطة) نوشته نشد؟
پاسخ اجمالی
شاید ننوشتن این کلمه با «سین» به جهت حفظ و اتحاد رسم الخط نسخ قرآن باشد. ضمن این‌که «بسطة» و «بصطة» هر دو به یک معنا هستند.
حرف «س» کوچکی که در بالای حرف «ص» در کلمه «بصطة» و در آیه 69 سوره اعراف وجود دارد، به این معنا است که اگرچه قرائت این کلمه با حرف صاد صحیح بوده و در قرآن‌های کهن نیز این کلمه با «ص» نگارش شده است، ولی صرف نظر از نوع نگارش، قرائت آن با سین مشهورتر است.[1]

[1].  ر. ک: موسوی‌، سید محسن، حلیة القرآن سطح (2)، ص 149، بی‌جا، نشر سازمان تبلیغات اسلامی، بی‌تا.