با وجود تعدد گونه‌های حیوانی و پراکندگی آنها، چگونه حضرت نوح(ع) همه آنها را در کشتی خود سوار کرد؟
پرسش
سلام؛ طوفانی که در زمان حضرت نوح(ع) آمد و گفته شده که ایشان برای حفظ جانوران از هر نوع یک جفت را سوار بر کشتی کرد. سؤال اینجا است که بعضی از جانوران از نظر زیست بومی اصلاً کنار هم نیستند، بلکه یکی مانند پنگوئن در گوشه‌ای از کره زمین و دیگری چون موش صحرائی در فاصله بسیار دورتری از آن زندگی می‌کنند. حضرت نوح(ع) چطوری همه آنها را سوار کرد؟ برخی از اینها در یک شرایط محیطی خاصی باید باشند که تنها در یک منطقه‌ی خاصی پیدا می‌شود و برخی باید در یک شرایط محیطی بالعکس باشد؟
پاسخ اجمالی

ابتدا باید گفت که در مورد جهانی و یا منطقه‌ای بودن طوفان نوح گفت‌وگوهایی وجود دارد.[1] و در صورتی که آن‌را طوفانی منطقه‌ای بدانیم که این پرسش خود به خود منتفی می‌شود، اما با فرض پذیرش قول مشهور جهانی بودن این طوفان، باز هم اشکالی در این زمینه پیش نمی‌آید؛ زیرا اگرچه دستور خدا در مورد سوار کردن موجودات، دستوری عام بوده، اما لزومی ندارد که تمام جانوران به صورت کامل در کشتی نگه‌داری می‌شدند و همین‌که چند حیوان موجود در منطقه شروع طوفان به عنوان نمادین به کشتی آورده شده و تنها نطفه‌ای از دیگر حیوانات در بخشی از کشتی نگه‌داری می‌شد، برای اجرای دستور پروردگار کفایت می‌کرد. و امروزه از لحاظ علمی ثابت است که نگه‌داری نطفه تمام موجودات جهان در حجمی به اندازه یک کشتی متوسط امکان‌پذیر بوده و همان خدایی که طوفانی اعجاز‌آمیز فرستاد، امکان نگه‌داری این نطفه‌ها در شرایط مطلوب را نیز می‌توانست در اختیار نوح پیامبر قرار دهد. البته ممکن است لزوماً این‌گونه نبوده، بلکه شاید تنها جانورانی به صورت نمادین به کشتی آورده شده و خداوند برای دیگر موجودات شرایطی را فراهم کرده باشد که امکان ادامه زندگی را داشته باشند.

[1]. حدود و مرز طوفان حضرت نوح(ع)، 30682 ؛ «طوفان نوح»، 36941؛ «اولین و آخرین حیوانی که در کشتی حضرت نوح(ع) سوار شد»، 39643.