کد سایت fa91190 کد بایگانی 107948 نمایه فایده حکومت و عدالت امام زمان(عج) برای گذشتگان
طبقه بندی موضوعی بعد از ظهور|گوناگون
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
از اهداف ظهور امام زمان(عج)، تشکیل حکومت عادلانه است. ایجاد این حکومت در مدت کوتاهی از زندگی بشر چه فایده‌ای داشته و مردم زمان‌های پیشین چرا نباید از چنین نعمتی برخوردار باشند؟!
پرسش
سلام؛ آن‌گونه که در قرآن و روایات آمده، حکومت در زمین در نهایت به صالحان خواهد رسید و عدالت و حق بر جهان حکم فرما خواهد شد. از آن‌جا که ما معتقدیم این دنیا دائمی نیست و اصل جهان دیگر است، حال اگر سال‌هایی از زندگی انسان‌ها در این دنیا حکومت حق برقرار باشد، اگرچه برای انسان‌های زنده در آن زمان بسیار عالی است، ولی چون قرار نیست این جهان و در نتیجه آن حکومت حق ابدی باشد، چه حکمتی در برقراری آن وجود دارد؟ و چه بهره‌ای از آن به میلیاردها انسانی که قبل از آن در این دنیا بوده و از دنیا رفته‌اند خواهد رسید؟!
پاسخ اجمالی
انسان موجودی است که به تدریج مراحل کمال را از مراتب ضعیف تا مراتب قوی طی میکند؛ بنابراین وجود مراتب ضعیف لازمه تحقق شرایط رسیدن به مراتب قوی است؛ برای تبیین این موضوع از مثالهای متعددی میتوان بهره برد:
الف) بدن انسان، به تدریج مراحل کمال را طی میکند و از مرتبه ضعف و کودکی به تدریج به مراحل قوت، جوانی و میانسالی میرسد؛ بنابراین وجود مرتبه‌ی ضعیف بدن نه تنها لغو و بیهوده نیست؛ بلکه لازمه‌ی تحقق مراتب قوی بدن است.
ب) تعلیم و آموزش انسانها به شیوه تدریجی و پلکانی صورت میپذیرد؛ و بر این اساس، نمیتوان گفت که برخورداری از مراتب بالای علمی در میان سالی، چه فایدهای برای دوران کودکی خواهد داشت؟!
ج) انسانها در طول زندگی اجتماعی خود از لحاظ بهرهمندیهای مادی، همواره رو به پیشرفت بوده و هستند. و اینکه گذشتگان نمیتوانند از پیشرفتهای موجود در عصر حاضر استفاده کنند، دلیلی بر آن نیست که پیشرفت را متوقف کنیم. بر این اساس، نمیتوان پیشرفت در امور مادی و معنوی را، موضوعی بدون حکمت ارزیابی کرد.
خلاصه اینکه انسان موجود برتر و خلیفه خدا در زمین است و باید همواره رو به کمال باشد و پایان حضور خود در زمین را با بهترین وجهی به پایان برساند.
در پایان باید گفت اینگونه نیست که انسانهای قبل از دوران ظهور، از برکت وجودی پیامبران و ائمه(ع) هیچ بهرهای نداشته باشند، بلکه برکت آن اولیای الهی در تاریخ زندگی بشری گسترده است.[1]

[1]. ر. ک: 1777؛ 109561.