آیا در مورد کلاه عرقچین حدیث داریم؟
پرسش
در مورد کلاه عرقچین حدیث داریم؟
پاسخ اجمالی

با مروری در منابع روایی، حدیثی که منحصراً به معنای آنچه باشد که امروزه با عنوان "عرقچین" از آن یاد می شود، یافت نشد. البته برخی مترجمان، واژه "قلنسوه" را که به معنای کلاه بوده و در روایات بسیاری وجود دارد، به عرقچین ترجمه کرده اند که چنین ترجمه ای دقیق نیست و نمی تواند در این ارتباط، مورد استناد قرار گیرد و به نظر می رسد "کلاه" بهترین ترجمه برای "قلنسوه" باشد.

به عنوان نمونه، در این روایت دقت فرمایید: "کان رسول اللّه (ص) یلبس قلنسوة بیضاء مضربة".[1] که این گونه ترجمه شده است: رسول خدا (ص) عرقچین سفیدى که خط، خط بود به سر می نهاد.[2]

با توجه به این که اولاً: کتاب های لغت، قلنسوه را تنها به معنای عرقچین معروف ندانسته، و ثانیاً: در مورد خصوص عرقچین نیز روایتی مشاهده نشد، بنابر این می توان نتیجه گرفت که پاسخ پرسش شما منفی است؛ یعنی حدیثی در مورد خصوص عرقچین یافت نشد.

البته، اگر بعدها حدیثی در این مورد مشاهده کردیم، به اطلاعتان خواهیم رساند.

[1] طباطبایی، محمد حسین، سنن النبی، ترجمه محمد هادی فقهی، ص 131، انتشارات اسلامیه، چاپ هفتم، 1378 هـ ش.

[2] همان.