آیا دعایی برای قطع‌شدن گریه‌ی نوزاد وجود دارد؟
پرسش
دعا برای رفع گریه نوزاد را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

گریه نوزاد وسیله‌ا‌ی ارتباطی میان نوزاد با اطرافیان، به خصوص مادرش می‌باشد. نوزادان از طریق گریه‌کردن نیازهای‌شان را اعلام می‌کنند و چه بسا فوائد دیگری غیر از اعلام نیاز هم وجود داشته باشد؛ از این‌رو گریه برایشان سودمند است، و نباید به دنبال آن باشیم تا با دعا و یا دارو این وسیله‌ی ارتباطی را از آنان بگیریم. امام صادق‌(ع) در این مورد می‌فرماید:

«در گریه‌کردن کودکان منفعت وجود دارد. آن‌را درست بشناسید؛ چراکه در مغز اطفال رطوبتی است و اگر باقی بماند، دردهای بزرگی برای آنها، مانند کوری و ... ایجاد می‌کند. گریه این رطوبت را از سرشان خارج می‌کند و باعث صحّت بدن و سلامتی چشمان آنها می‌گردد؛ از این‌رو زمانی که کودک گریه می‌کند، پدر و مادرش چون از منفعت آن آگاه نیستند، تلاش می‌کنند تا او را ساکت و خاموش کنند؛ اما نمی‌دانند که گریه برای سلامت او بهتر است».[1]

البته این واقعیت در مورد گریه‌هایی است که از حد عادی خارج نشود، و گرنه باید با روش‌های گوناگون به دنبال آرام‌کردن او بود و در روایات نیز راه‌کارهایی در این مورد ارائه شده است که صرف نظر از سند،[2] به برخی از آنها اشاره می‌شود:

  1. رسول خدا(ص) فرمود: کسی که سوره‌ی بلد را بنویسد و به نوزاد ببندد، وی از بیماری‌ها به دور می‌ماند و گریه نمی‌کند و خدا او را ام صبیان[3] نجات می‌دهد».[4]
  2. امام علی(ع) برای کودکی که زیاد گریه می‌کند، کسی که شب می‌ترسد، و زنی که از درد، شب‌ها نمی‌خوابد خواندن این آیه را سفارش فرمود: «فَضَرَبْنا عَلَی آذانِهِمْ فِی الْکهْفِ سِنِینَ عَدَداً* ثُمَّ بَعَثْناهُمْ لِنَعْلَمَ أَی الْحِزْبَینِ أَحْصی‏ لِما لَبِثُوا أَمَداً.[5]».[6]
  3. امام صادق(ع) فرمود: «کسی که سوره‌ی ابراهیم را بر روی پارچه‌ی سفیدی بنویسد و آن‌را بر روی بازوی نوزاد قرار دهد، آن نوزاد از گریه و ترس و پیامدهای آن در امان خواهد بود و خداوند، گرفتن شیر از آن نوزاد را آسان می‌کند».[7]
  4. در برخی از منابع روایی بدون انتساب روایت به معصوم(ع) خواندن برخی از آیات برای گریه‌ی کودکان سفارش شده است:

1-4. خواندن سوره‌ی زلزال،[8]

2-4. خواندن آیه‌ی «شَهِدَ اللَّهُ أَنَّهُ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ وَ الْمَلائِکةُ وَ أُولُوا الْعِلْمِ قائِماً بِالْقِسْطِ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ الْعَزیزُ الْحَکیم‏»؛[9]

3-4. خواندن آیه‌ی «قُلِ ادْعُوا اللَّهَ أَوِ ادْعُوا الرَّحْمنَ أَیا ما تَدْعُوا فَلَهُ الْأَسْماءُ الْحُسْنی‏ وَ لا تَجْهَرْ بِصَلاتِک وَ لا تُخافِتْ بِها وَ ابْتَغِ بَینَ ذلِک سَبیلاً»* وَ قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذی لَمْ یتَّخِذْ وَلَداً وَ لَمْ یکنْ لَهُ شَریک فِی الْمُلْک وَ لَمْ یکنْ لَهُ وَلِی مِنَ الذُّلِّ وَ کبِّرْهُ تَکبیراً اللَّهَ»؛[10]

4-4. خواندن آیه‌ی «وَ لَقَدْ جاءَکمْ مُوسی‏ بِالْبَیناتِ ثُمَّ اتَّخَذْتُمُ الْعِجْلَ مِنْ بَعْدِهِ وَ أَنْتُمْ ظالِمُونَ»؛[11]

5-4. خواندن آیه‌ی «...وَ مَنْ یتَوَکلْ عَلَی اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِکلِّ شَی‏ءٍ قَدْراً».[12][13]

البته روایات دیگری هم وجود دارد که مواردی را توصیه می‌کند که به صورت غیر مستقیم، گریه را کاهش می‌دهد:

رسول خدا(ص) فرمود: «کسی که سوره احقاف را بنویسد و به طفل ببندد و ... و یا آن‌را در آب بگذارد(تا در آب حل شود) و آن آب را به طفل بدهد، بدن نوزاد قوی می‌شود و از حوادثی که به نوزادان می‌رسد در امان است(در نتیجه گریه او کم می‌شود)...».[14]

[1]. مفضل بن عمر، توحید المفضل، محقق، مصحح، مظفر، کاظم‏، داوری، ص 53، قم، چاپ سوم، بی‌تا.

[2]. بیشتر روایاتی که در این مورد وجود دارد، از سندی چندان قوی برخوردار نیست .

[3]. «أمّ صبیان» در طب قدیم، نام نوعی بیماری مخصوص کودکان (صرع؛ یعنی غش) بود؛ ر. ک: طریحی، فخر الدین بن محمد، مجمع البحرین، ج ‏1، ص 260، تهران، مرتضوی‏، چاپ سوم‏، 1375ش؛ ر. ک: «ام الصبیان و اعمال و دعاهای مربوط به آن»، 96850.

[4]. بحرانی، سید هاشم، البرهان فی تفسیر القرآن، ج 5، ص 659، تهران، بنیاد بعثت، چاپ اول، 1416ق. «من قرأ هذه السورة أعطاه الله تعالی الأمان من غضبه یوم القیامة، و نجاه من صعود العقبة الکؤود، و من کتبها و علقها علی الطفل، أو ما یولد، أمن علیه من کل ما یعرض للأطفال».

[5]. کهف، 11، 12.

[6]. ابنا بسطام، عبد الله، حسین، طبّ الأئمة(ع)، محقق، مصحح، خرسان، محمد مهدی، ص 36، قم، دار الشریف الرضی، چاپ دوم، 1411ق.

[7]. البرهان فی تفسیر القرآن، ج ‏3، ص 283. قال الصادق(ع): «من کتبها علی خرقة بیضاء و جعلها علی عضد طفل صغیر، امن من البکاء و الفزع و التوابع، و سهل الله فطامه علیه بإذن الله تعالی».

[8]. «إِذا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزالَها* وَ أَخْرَجَتِ الْأَرْضُ أَثْقالَها* وَ قالَ الْإِنْسانُ ما لَها...».

[9]. آل‌عمران، 18.

[10]. اسراء، 110 – 111.

[11]. بقره، 92.

[12]. طلاق، 3.

[13]. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص 386، قم، شریف رضی، چاپ چهارم، 1412ق.

[14]. البرهان فی تفسیر القرآن، ج ‏5، ص 35.