کد سایت fa20017 کد بایگانی 16889 نمایه اثبات خداوند با دلایل کیهان شناختی
طبقه بندی موضوعی Islamic Philosophy
گروه بندی اصطلاحات اصطلاحات فلسفی
خلاصه پرسش
خداوند را با دلایل کیهان شناختی اثبات کنید.
پرسش
لطفاً با ارائه دلایل کیهان شناختی (فلسفه نظام گیتی) وجود خداوند را اثبات و نیز برخی دلایل در بطلان براهین دور و تسلسل را نیز بیان فرمایید؟
پاسخ اجمالی

برهان علیت که به نام‌های برهان علت اول، برهان سببیت و برهان کیهان ‌شناختی نیز خوانده می‌شود، از کهن‌ترین برهان‌های اثبات خدا است.

تقریر برهان علیت

این برهان را به طور مختصر می‏توان چنین مطرح نمود: جهان معلول است. هر معلولی نیازمند علت است. بنابراین، جهان که معلول است نیازمند به علتی است. حال این علت یا خدا است یا در نهایت به خدا منتهی می‏شود؛ چرا که تسلسل باطل است؛ یعنی ممکن نیست که سلسله علل تا بی نهایت ادامه یابد بدون اینکه به علت مستقلی ختم شود، و از طرفی خود معلول هم نمی تواند علت خودش باشد؛ چرا که دور پیش خواهد آمد و دور هم باطل است. پس سلسله علل در نهایت به خدا ختم می شود.

در مورد بطلان دور و تسلسل به نمایه های: برهان امتناع تسلسل و اثبات خدا، 2223 (سایت: 2367) ؛ دور و تسلسل، 3902 (سایت: 4182)   مراجعه کنید.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.