آیا چرمی که از کشورهای غیر اسلامی وارد می شود محکوم به نجاست است؟
پرسش
من به تازگی کفشی خریده‌ام که فروشنده ادعا می کند چرم ایتالیاست . البته کفش ایتالیایی است ولی مشکل من این است که، آیا به صرف حرف فروشنده و مارک کفش، می توان اعتماد کرد؟ اگر بله، حکم طهارت من چیست؟ در حالی که تمام روز آن را می پوشم و تهیه کفش دیگر هم از لحاظ مالی برایم مقدور نیست.
پاسخ اجمالی
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
اگر شک در این باشد که آن، چرم طبیعى است یا مصنوعى، محکوم به طهارت است، و اگر بعد از احراز طبیعى بودن چرم آن، شک در این باشد که آیا از حیوانى است که شرعاً تذکیه شده یا خیر، نجس نیست و تحقیق لازم نیست و اگر یقین دارید که ذبح شرعى نشده، محکوم به نجاست است.ضمن اینکه پول داشتن یا نداشتن، حکم شرعی را تغییر نمی دهد.[2]
با این حال برخی از فقها، چرمی که از کشورهای غیر اسلامی، وارد می‌شود را صرفا در صورتی پاک می‌دانند که فرد بداند، حیوانی که چرم از آن تهیه شده است ذبح شرعی شده و الا خرید و فروش آن را جایز نیست.[3]

[1]. استفتا از سایت دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوییست.
[2]. آیت الله مکارم شیرازی: (اشیای چرمی خواه از ذبح اسلامی باشد یا ذبح غیر اسلامی پاک و خرید و فروش آن جایز است ولی گوشت و اجزا خوردنی باید حتما ذبح اسلامی باشد).
[3]. آیات عظام بهجت و وحید خراسانی؛ ر.ک: وحید خراسانى، حسین، توضیح المسائل، ص 407، م  2089، مدرسه امام باقر علیه السلام، قم، نهم، 1428 ه‍ ق؛ فومنى بهجت ، محمد تقى ، رساله توضیح المسائل ص 317 ، م 1618، انتشارات شفق، قم، 92، 1428 ه‍ ق.