نظر ملاصدرا در باره‌ی معاد جسمانی چیست؟
پرسش
نظر ملاصدرا در باره ی معاد جسمانی چیست؟ آیا او می‌گفت که همین بدن عنصری در قیامت می‌آید یا بدن دیگری مثل این؟ اگر می‌گفت که مثل بدن می‌آید، در باره آیات قرآن که تصریح دارد که همین بدن می‌آید چه می‌گفت؟ نظیر آیاتی که می‌فرماید: «من فی القبور» می‌آیند، یا «هم من الاجداث الی ربهم ینسلون»؟ نظر علامه طباطبایی در این باره چیست؟
پاسخ اجمالی

در مورد معاد جسمانی پاسخ‌هایی متعددی در این سایت موجود است که در آنها به نظریه ملاصدرا نیز اشاره شده است. برای اطلاع بیشتر رجوع شود به پاسخ‌های 5373 «چگونگی معاد و دلایل آن از دیدگاه فلاسفه و متکلمان»؛ و 6234 «معاد جسمانی».

خلاصه نظریه‌ی منسوب به صدر المتألهین این است که: «نفس بعد از مفارقت از بدن عنصرى همیشه خیال بدن دنیوى خود را مى‏‌نماید و همین‌‏که خیال بدن خود را نمود بدنى مطابق بدن دنیوى از نفس صادر مى‌‏شود و نفس با چنین بدنى که از قدرت خیال بر اختراع بدن(مثالى) فراهم شده است در معاد محشور خواهد شد...».

به نظر برخی از محققان این‌‏گونه معاد، با معاد جسمانی قرآنى سازگاری ندارد؛ زیرا بر اساس ظواهر آیات قرآن، خداوند متعال در قیامت دوباره بدن انسان را به قدرت خود بازسازى مى‏‌کند و انسان‌‏ها با آن بدن از قبرها(اجداث) خارج مى‏‌شوند؛ به دلیل همین، شمارى از بزرگان تصریح کرده‏‌اند که این معاد با معاد قرآن کریم و با اخبار همخوانی ندارد. برخی از صاحب نظران معتقدند که علّامه طباطبائى نیز در این شمار است؛ یعنی نظریه صدرا را مطابق آیات و روایات نمی‌داند.[1]

[1]. ر. ک: طباطبائی، سید محمد حسین، مرزبان وحى و خرد(یاد نامه مرحوم علامه سید محمد حسین طباطبائى)، ص 106، مؤسسه بوستان کتاب - قم، چاپ اول، 1381ش.