آیا در منابع اسلامی به موضوع جلوگیری از بارداری پرداخته شده و یا بدان توصیه شده است؟
پرسش
با سلام؛ آیا در منابع اسلامی راه‌هایی برای جلوگیری از بارداری وارد شده است. توصیه معصومان( ع) در این زمینه چیست؟ با توجه به این‌که از حقوق زن همبستری کردن در چهار ماه می‌باشد و در زمانی که معذوریت از باردار شدن وجود داشته باشد، حکم این مسئله چگونه است؟
پاسخ اجمالی
بر اساس آموزه‌های دینی، سفارش و تشویق بر تولید نسل و ازدیاد جمعیت است، اما در شرایط خاص می‌توان با روشهایی از فرزندآوری خودداری کرد. در این زمینه روایاتی نیز وجود دارد که به برخی از آنها اشاره می‌شود:
1. «قُلْتُ لِأَبِی جَعْفَرٍ ع الرَّجُلُ تَکُونُ تَحْتَهُ الْحُرَّةُ أَ یَعْزِلُ عَنْهَا قَالَ ذَاکَ إِلَیْهِ إِنْ شَاءَ عَزَلَ وَ إِنْ شَاءَ لَمْ یَعْزِلْ»؛[1] راوی می‌گوید به امام باقر(ع) گفتم؛ آیا مرد می‌تواند از بارداری همسرش جلوگیری کند، امام فرمود: این مسئله بستگی خودش دارد، خواست جلوگیری کند، نخواست نکند.
2. «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: قُلْتُ لَهُ مَا تَقُولُ فِی الْعَزْلِ فَقَالَ کَانَ عَلِیٌّ ع لَا یَعْزِلُ وَ أَمَّا أَنَا فَأَعْزِل»؛‏[2] روای می‌گوید به امام صادق(ع) گفتم نظر شما در مورد جلوگیری از بارداری چیست؟ آن‌حضرت فرمود علی(ع) این کار را نمی‌کرد، اما من گاه جلوگیری می‌کنم.
3. «عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ: لَا بَأْسَ بِالْعَزْلِ عَنِ الْمَرْأَةِ الْحُرَّةِ إِنْ أَحَبَّ صَاحِبُهَا وَ إِنْ کَرِهَتْ لَیْسَ لَهَا مِنَ الْأَمْرِ شَیْ‏ءٌ»؛[3] مرد می‌تواند از بارداری همسر دائمی خود جلوگیری کند، هرچند زن راضی نباشد.
در نهایت می‌توان نتیجه گرفت که بهتر است جلوگیری از بارداری با هماهنگی زن و شوهر باشد، زیرا اگر زن با وجود عدم تمایل، باردار شود، در تربیت فرزندش کوشا نخواهد بود و اگر تمایل به بچه‌دار شدن داشت و شوهرش مانع شد، نوعی دلسردی از زندگی در او به وجود خواهد آمد.

[1]. فیض کاشانى، محمد محسن،‏ الوافی، ج ‏22، ص 754، اصفهان، کتابخانه امام أمیر المؤمنین على علیه السلام، چاپ اول، 1406.ق‏
[2]. شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج ‏20، ص 150، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق.
[3]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‏5، ص 504، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.