حضرت فاطمه زهراء (س) در کجا به خاک سپرده شدند؟
پرسش
حضرت فاطمه زهراء (س) در کجا به خاک سپرده شدند؟
پاسخ اجمالی

فاطمه زهرا (س) پس از بعثت پیامبر اسلام (ص)[1] و هشت سال پیش از هجرت (سال پنجم بعثت) در مکه متولد شده است.[2] در سن نه سالگی به ازدواج امام على (ع) در آمد[3].

به جهت این که بعد از پیامبر (ص) به حضرت فاطمه (س) ستم شده بود[4] آن حضرت به همسرش علی (ع) سفارش فرمود که هنگام شب او را غسل دهد و کفن کند و به خاک بسپارد تا کسانی که به او ستم کردند در مراسم ایشان شرکت نکنند و همچنین تصمیم گرفتند که قبرشان مخفی بماند و از همین رهگذر بود که علی بن ابی طالب علیه السلام فاطمه را در تاریکی شب به خاک سپرد و قبرش را مخفی نمود. و برای اینکه دشمنان نتوانند موضع حقیقی قبر را تشخیص دهند صورت چهل قبر تازه در مدینه احداث کرد تا کاملا در اشتباه واقع شوند. گر چه خود حضرت علی (ع) و فرزندان حضرت زهرا علیهاسلام،جایگاه دفن حضرت زهرا (س) را می دانستند ولی سفارش های فاطمه (س) در مورد اخفاء قبر به طوری جدی و مؤکد بود که هیچ یک از آنان حاضر نشدند آن را معرفی کنند حتی کاری نکردند که از آثار و قرائن موضع قبر شناخته شود. ائمه اطهار هم یقینا از موضع قبر مطلع بودند ولی اجازه نداشتند که این سر الهی را آشکار سازند.[5]

البته بر اساس قرائن موجود، در مورد محل دفن آن حضرت سه احتمال و سه قول وجود دارد:

1. در خانه خودش دفن شده است.

2. در محل روضه (بین منبر و خانه پیامبر) که پیامبر فرمود باغی است از باغ های بهشت.

3. در قبرستان بقیع.[6]

[1] احمد بن أبى یعقوب بن جعفر بن وهب، تاریخ الیعقوبى، ترجمه،ج ‏1،ص 375، بیروت ، دار صادر.

[2] أبوالحسن على بن الحسین بن على المسعودی، مروج الذهب و معادن الجوهر، تحقیق اسعد داغر، ترجمه، ج‏1، ص 644، قم، دار الهجرة، چاپ دوم، 1409.

[3] تاریخ ‏قم، ص 194.

[4] صحیح بخاری، ج 20، ص 447 و ج 13، ص 135.

[5] علامه مجلسی، بحار الانوار، ج 43، ص 191 و 178 و 214، مؤسسه الوفاء، بیروت، لبنان، 1404 ه ق؛ مناقب ابن شهر آشوب، ج 3، ص 362؛ دلائل الامامه ص 42.

[6] برای آگاهی بیشتر، نک:

قبر حضرت فاطمه سلام الله علیها کجاست؟

مدفن حضرت زهرا ـ سلاماللّه علیها ـ کجاست؟

قبر دختر پیغمبر