آیا از نظر فلسفی، سایه امری وجودی است؟ اگر آری، دلیل آن چیست؟!
پرسش
سلام؛ آیا از نظر فلسفی، سایه امری وجودی است؟ اگر درست است، چگونه ثابت می‌شود؟
پاسخ اجمالی

سایه از آن جهت که «عدم نور» است و «عدم محض» نیست؛ بنابراین بهره‌ای از وجود دارد.

 توضیح این‌که سایه به جایی گفته‌ می‌شود که قابلیت برای روشنایی داشته باشد. مثل یک طرف دیوار که مخالف با جهت خورشید است؛ از این‌رو جایی که هیچ نور و روشنایی وجود ندارد سایه محقق نمی‌شود و در واقع سایه در اثر تقابل جرم کدر مقابل نور پدید می‌آید. به بیان دیگر، سایه ناحیه‌ی تاریک ناشی از واقع‌شدن جسمی کدر بین چشمه‌ی نور و صفحه‌ی تصویر است؛ از این‌رو از نظر کمیت، تابع آن جرم کدر و کیفیت مقابل نور با آن است. بنابراین سایه بهره‌ای از وجود دارد.