«ضریع» که در قرآن از آن با عنوان غذایی دوزخی یاد شده، چه نوع غذایی است؟
پرسش
طعام ضریع که در قرآن آمده چه نوع غذایی است؟
پاسخ اجمالی

 همان‌گونه که در پرسش آمده، آیه‌ای از قرآن به غذایی با نام «ضریع» اشاره می‌کند که تنها خوراک دوزخیان است:

«لَیْسَ لَهُمْ طَعامٌ إِلَّا مِنْ ضَرِیعٍ لا یُسْمِنُ وَ لا یُغْنِی مِنْ جُوعٍ»؛[1]

آنان جز «ضریع» غذای دیگری ندارند که آن نیز نه گرسنگى را برطرف نموده، و نه کسى را فربه می‌کند!

شاید بتوان گفت؛ معادل فارسی این واژه «خار خشکیده، تلخ، بدبو و تهوع‌آور» است؛ زیرا بر اساس منابع لغوی، نوعى از خارها و تیغ‌ها به نام «شبرق» وجود دارد که اهل حجاز، خشک‌شده آن‌را «ضریع» می‌‏نامند، این گیاه ناگوارترین و تهوع‌‏آورترین گیاه است که حتی هیچ حیوانى آن‌را نمی‌خورد،[2] و شاید نامیدن غذای دوزخی به «ضریع»، تنها از آن جهت باشد که این بدترین غذایی است که مخاطبان، تصوری از آن‌را دارند و یا آن‌که آن غذای بی‌فایده در جهنم، در شکل و خاصیت مشابه گیاه «ضریع» است (که آن نیز فایده‌ای‌ خوراکی برای هیچ جنبنده‌ای ندارد).[3]

[1]. غاشیه، 6.

[2]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏10، ص 726، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1373ش.

[3]. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‏20، ص 273، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، 1417ق..