حکم نگاه به زن نامحرم چیست؟
پرسش
فتوای رهبر معظم انقلاب درباره‌ی نگاه کردن به زن نامحرم چیست؟ و آیا پوشاندن پاها در برابر نامحرم لازم است؟
پاسخ اجمالی

امام خمینی(ره) درباره‌ی نگاه به زنان مسلمان فرمود: "نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم چه با قصد لذّت و چه بدون آن حرام است. و نگاه کردن به صورت و دست‌ها، اگر به قصد لذّت باشد حرام است، ولى اگر بدون قصد لذت باشد مانعى ندارد. همچنین نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم حرام است و نگاه کردن به صورت و بدن و موى دختر نابالغ، اگر به قصد لذّت نباشد و به واسطه نگاه کردن هم انسان نترسد که به حرام بیفتد اشکال ندارد، ولى بنابر احتیاط باید جاهایى را که مثل ران و شکم معمولًا می‌‏پوشاند نگاه نکند".[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای در پاسخ به این سؤال که: نظر کردن به صورت و دست‌های زن نامحرم چه صورت دارد و آیا پوشاندن پاها در برابر نامحرم لازم است؟، فرمود: در فرض سؤال اگر نظر همراه با ریبه و لذت باشد و یا صورت و دست‌ها دارای آرایش و زینت باشد جایز نیست. پوشاندن پا در برابر نامحرم لازم است.[2]

و در مورد زنان غیر مسلمان فرمود:

"اگر انسان بدون قصد لذّت به صورت و دست‌هاى زن‌هاى اهل کتاب مثل زن‌هاى یهود و نصارا نگاه کند در صورتى که نترسد که به حرام بیفتد اشکال ندارد".[3]

همچنین در پاسخ به این سؤال که نگاه کردن به اعضایی که زنان غیر مسلمانان معمولاً آن‌را نمی‌پوشانند(غیر از دست و صورت) مثل موها و ... چه حکمی دارد؟، فرمود: نگاه کردن در صورتی که بدون ریبه و مفسده باشد، اشکال ندارد. [4]

[1]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص 485، مسئله 2433.

[2]. محمودی، سید محسن، مسائل جدید از دیدگاه علما و مراجع تقلید، ج 3، ص 111.

[3]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، مسئله 2434.

[4] استفتاء از دفتر معظم له؛ همچنین نک: حسینی، سید مجتبی، رساله دانشجویی، پرسش 291.