می دانیم که بیماری‌ ها و دشواری‌ ها آزمایشی از جانب پروردگارند. در این صورت، آیا پیشگیری از بروز خسارت و یا درمان بیماری، واکنشی منفی نخواهد بود؟
پرسش
اگر بیماری برای مؤمنان کفاره گناه است، پس چه نیازی به درمان آن است؟
پاسخ اجمالی
انسان‌ها با امور مختلفی مورد آزمایش قرار می‌­گیرند و موفّقیت در این آزمایش‌ها، امتیاز مثبتی برای آنها بوده، علاوه بر پاداش مناسب، می­‌تواند کفاره­‌ای برای گناهان آنان باشد: «وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْ‏ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرین»؛‏[1] و شما را به چیزهایی؛ مانند فقدان امنیت، گرسنگی و خسارت­‌‌های مالی و جانی مورد امتحان قرار می‌­دهیم و صابران را بشارت ده!
اما از این‌که خدا انسان‌ها را با دشواری‌­هایی آزمایش می‌کند نباید به این نتیجه رسید که آنان زمینه سختی‌­ها را برای خود فراهم ساخته و یا آن‌که برای برطرف شدن دشواری­‌ها هیچ اقدامی به عمل نیاورند.
آنها می­‌توانند با اقداماتی، امنیت جامعه خود را افزایش دهند، به دنبال غذا بوده تا گرسنگی خود را برطرف سازند، از اموال خود مراقبت کنند تا دچار خسارت نشود و نیز به دنبال دارو و درمان مناسب باشند تا انواع بیماری‌­ها، آنان و بستگانشان را از پای درنیاورده و یا زمین‌گیرشان نکند.
این غیر منطقی است که انسان هیچ اقدامی در برابر دشواری­‌ها انجام نداده و با این وجود، خود را در آزمایش الهی موفق و پیروز بپندارد؛ زیرا انسان‌ها مکلف به وظیفه هستند و نتیجه به دست خداوند خواهد بود.
به عنوان نمونه، انسانی در برابر آزمایش بیماری موفق است که در برابر آن، صبر را پیشه ساخته، همزمان و در حد امکان به درمان آن بپردازد.
به عبارتی؛ او دو وظیفه «صبر» و «درمان» را دارد و تنها در صورتی در امتحان الهی بیماری موفق قلمداد خواهد شد که به هر دو وظیفه خود عمل کرده باشد. در این حالت، خواه درمان او به بهبود کامل انجامیده و یا آن‌که فعالیت‌های درمانی انجام شده بی‌­نتیجه باشد چون در هر دو حالت از صابران بوده استحقاق دریافت پاداش را خواهد داشت.

[1]. بقره، 155.