آیا بعد از گسترش اسلام در ایران،‌ جوامع زرتشتی هنوز در این کشور وجود داشتند؟
پرسش
آیا تا سال 350 هجری دین زرتشت بین ایرانیان رواج داشت؟
پاسخ اجمالی

با آن‌که بعد از ظهور اسلام، ایرانیان گروه گروه و با میل و علاقه به این دین مقدس گرویده، به گونه‌ای که در قرن سوم و چهارم، نویسندگان کتب اربعه شیعه[1] و صحاح سته اهل‌‌سنت[2] همگی از ایرانیان بودند. در عین حال پیروان دین زردشت[3] نیز - بدون آن‌که دارای اکثریت باشند- در برخی مناطق کشور وجود داشتند.

تاریخ نویسان اسلامى خاندان‌هاى چندى را از ایرانیان نام مى‏برند که تا قرن‌هاى دوم و سوم، بلکه تا قرن چهارم هجرى هم‌چنان به دین زرتشت باقى بودند و در اجتماع مسلمانان، محترم مى‏زیستند و سپس آن دین را ترک کردند.

سامان جدّ اعلاى سامانیان که از نوادگان سلاطین ساسانى و از بزرگان بلخ بود، در حدود قرن دوم، و هم‌چنین جدّ اعلاى خاندان قابوس در قرن سوم به دین اسلام گرویدند.[4]

علاوه بر این، مورخان و جغرافى‌نویسان، از شهرهاى متعددى نام می‌برند که در قرن‌های سوم و چهارم هجرى نیز دارای آتش‌کده‏هایى بودند.[5]

با آن‌که بعد از این تاریخ،‌ و با گرویدن بسیاری از زرتشتیان به اسلام و مهاجرت برخی از آنان به سرزمین‌هایی مانند هندوستان، به تدریج از شمار آنان در ایران کاسته شد، اما این به معنای پایان حضور آنان در ایران نبوده و امروزه نیز حدود بیست‌هزار نفر از پیروان این آیین در کنار مسلمانان در این کشور زندگی می‌کنند.

[1]. «دلیل شهرت و اعتبار کتب اربعه»، 42350؛ «زندگی‌نامه محمد بن یعقوب کلینی»، 52079؛ «وثاقت شیخ صدوق»، 96234؛ «شیخ طائفه»، 47174.

[2]. «صحاح سته و میزان اعتبارشان»، 47769؛ «زندگینامه احمد بن شعیب نسائى»، 84677.

[3]. «آیین زرتشت و دین الاهی»، 184؛ «دین یزدگرد سوم پادشاه ایران»، 30267؛ « مجوسیان»، 5222.

[4]. مطهری، مرتضى، سیرى در سیره ائمه اطهار(ع)‏، ج 14، ص 101، تهران- قم‏، صدرا، چاپ چهارم، 1383ش‏.

[5]. همان، ج ‏14، ص 248.