آیا مبلغی که بیمه تکمیلی پس از هزینه کردن و ارائه مدارک،‌ به شخص بیمه شده می‌دهد، خمس دارد؟ در صورتی که حق بیمه را دولت یا صاحب‌کار می‌دهد چه‌طور؟
پرسش
با سلام، از حقوق بنده مبلغی در ماه به عنوان حق بیمه تکمیلی درمان کسر می‌شود و هنگامی که هزینه درمانی و پزشکی برایم پیش می‌آید، از جیب پرداخت می‌کنم و بعداً صورتحساب درمانی را تحویل دفتر بیمه تکمیلی می‌دهم تا تمام یا بخشی از مبلغ هزینه شده برای درمان، به حسابم بازگردد. حال اگر این مبلغی که از طرفی بیمه تکمیلی واریز می‌شود، تا سر سال خمسی باقی بماند، آیا به آن خمس تعلق می‌گیرد؟ اگر این حق بیمه را دولت تقبل کند و یا بخشی از آن را صاحب کار بپردازد، حکم چیست؟
پاسخ اجمالی
در صورتی که مبلغ پرداختی اداره بیمه، تا سر سال خمسی مصرف نشود، باید خمس آن پرداخت گردد.
البته طبق نظر برخی مراجع[1] اگر بخشی از حق بیمه، توسط دولت یا صاحب‌کار پرداخت شود، حکم هدیه را داشته و به همان نسبت، به مبلغ پرداختی بیمه، خمس تعلق نمی‌گیرد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر هزینه درمانی را که پرداخت کرده‌اید از درآمد کسب شما بوده و پرداختی بیمه تا سر سال خمسی باقی بماند متعلق خمس است و اگر بیمه [مبلغ درمان را] بعد از سال خمسی پرداخت کرد، باید فوراً خمس آن را بپردازید، ولى آن مقدارى که دولت تقبل کرده و یا صاحب‌کار آن‌را پرداخت کرده، حکم هدیه را دارد و خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بله باید مبالغ مذکور تخمیس شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر از زمان وصول مبلغ بیمه تا یک سال یا تا سر سال خمسی، این مبلغ هزینه نشد، به باقیمانده، خمس تعلق می‌گیرد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله خامنه‌ای.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.