روایتی که می‌گوید اطاعت از حضرت فاطمه(س) بر همه حتی بر پیامبران واجب است، سند صحیح دارد؟!
پرسش
لطفاً سند روایتی که می‌گوید: اطاعت از حضرت زهرا(س)، بر همه حتی انبیا واجب است را ذکر کنید.
پاسخ اجمالی
در برخی منابع روایی، روایتی از امام باقر(ع) نقل شده است که اطاعت از حضرت زهرا(س) را بر تمام مخلوقات عالم واجب شمرده شده است:
«...وَ لَقَدْ کَانَتْ (صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهَا) طَاعَتُهَا مَفْرُوضَةً عَلَى‏ جَمِیعِ‏ مَنْ‏ خَلَقَ‏ اللَّهُ مِنَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ وَ الطَّیْرِ وَ الْبَهَائِمِ وَ الْأَنْبِیَاءِ وَ الْمَلَائِکَةِ....»؛[1]
اطاعت از حضرت فاطمه(ع) بر همه مخلوقات اعم از جنیان و آدمیان و پرندگان و چهارپایان و پیامبران و ملائکه واجب است.
این روایت از لحاظ سندی ضعیف است؛ چون در سلسله سند آن فردی به نام «جعفر بن محمّد بن مالک» وجود دارد که به دروغ‌گویی متهم بوده و برخی اندیشمندان رجالی معتقدند که تمام عیب‌های یک راوی در او جمع است و حدیثش مورد قبول نیست.[2] اما از لحاظ محتوا می‌توان این روایت را توجیه کرد؛ زیرا مسلّم است که اطاعت از آن بانوی مکرم بر غیر معصومان(ع) واجب است و نیز اگر فرمانی برای معصومان(ع) صادر کنند، فرمانی از جانب خودشان نبوده، بلکه همان فرمان پروردگار است که اطاعتش بر همه – حتی معصومان – واجب و لازم است.[3]

[1]. طبرى آملى صغیر، محمد بن جریر بن رستم‏، دلائل الإمامة، ص 106، قم، مؤسسة البعثة، 1413ق‏.
[2]. واسطی بغدادی، احمد بن حسین‏، الرجال( لابن الغضائری)، محقق، مصحح، حسینى، محمد رضا، ص 48، قم، دار الحدیث‏، چاپ اول، 1364ش‏.