با وجود دستور فرعون مبنی بر کشتن نوزادان بنی اسرائیل، خداوند متعال چگونه حضرت هارون(ع) را نجات داد؟
پرسش
می‌دانیم که در زمان ولادت حضرت موسی(ع) چه شرایط خفقان و ظلم و ستمی از سوی فرعون و مأموران او حاکم بوده و نوزادان پسر به قتل می‌رسید و این پیامبر با اذن خدا و معجزه‌ای آشکار زنده ماند. اما می‌دانیم ایشان برادری به نام هارو ن هم داشت که در زمان بعثت وی، به پیشنهاد او و قبول خداوند، مردم را به سوی دین توحیدی دعوت می‌نمود. سؤال اینجاست که هارون(ع) چگونه در هنگام تولد از دست مأموران ظالم دستگاه فرعون جان سالم به در برد؟ چون تا جایی که من بررسی کردم در هیچ کتاب یا مقاله‌ای در این خصوص صحبت به میان نیامده است.
پاسخ اجمالی
فرعون مصر در روزگار موسى(ع)،[1] برای حفظ حکومت خود دوبار دستور دادند که فرزندان بنی ‌اسرائیل را از بین ببرند. در مرتبه اول و قبل از تولد حضرت موسی(ع)، منجّمان به فرعون خبر دادند که فرزندی از بنی اسرائیل متولد خواهد شد و تهدیدی برای حکومت و شخص فرعون خواهد بود. فرعون برای جلوگیری از تولد او دستور داد تمام فرزندان پسر بنی اسرائیل را بکُشند.[2] اما با توجه به این‌که هارون سه سال از حضرت موسی(ع) بزرگ‌تر بود،[3] این دستور کشتن پسران متولد شده، شامل زمان او نمی‌شد.
علاوه بر این؛ اگر دستور کشته شدن فرزندان پسر بنی ‌اسرائیل شامل حال هارون می‌شد، همان‌گونه که مشیت و اراده الهی بر حفظ حضرت موسی(ع) تعلق گرفته بود، بر این نیز تعلق گرفت که هارون(ع) زنده بماند تا یاور حضرت موسی(ع) باشد.

[3]. ابن قتیبة، عبدالله بن مسلم، المعارف، ص 43، قاهره، الهیئة المصریة العامة للکتاب، چاپ دوم، 1992م.